Marți dimineață senatul a dat undă verde pentru adoptarea legii salarizării unite. Grupul UDMR a votat pentru. Senatorul UDMR Satu Mare, Turos Lóránd a spus că în cadrul dezbaterilor din comisii, au fost adoptate mai multe amendamente depuse de UDMR care oferă soluții pentru eliminarea inechităților din sistemul de salarizare în administrația publică.

turos lorand
„Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii să fie aplicate. Unele dintre aceste principii se regăsesc în proiectul de lege și sperăm că se vor regăsi în continuare și în aplicarea legii. Este vorba despre principiul respectării ierarhiei administrative și conform nivelul responsabilității în cazul stabilirii grilei de salarizare. Totodată, UDMR a susținut și salută adoptarea propunerii potrivit căreia noua lege a salarizării prevede o creștere salarială semnificativă pentru medici și cadre didactice. Mărirea salariilor este un pas foarte important să creăm locuri de muncă atrăgătoare și cu perspectivă în domeniul public” – a declarat Turos.
„Proiectul de lege a mai conținut unele prevederi aberante, potrivit cărora, înalții funcționari publici – precum prefecții, de exemplu – ar fi avut un salariu mai mare decât primarii de municipii sau președinții de consilii județene. Este inadmisibil. De aceea am inițiat măsura indexării salariale pentru cei aflați la conducerea administrațiilor publice. Comisia de Muncă din Senat a acceptat propunerea noastră, astfel încât aceasta a fost inclusă în textul legii” – a declarant senatorul UDMR.
În forma inițială a proiectului de lege, numai angajații cu deficiențe vizuale ar fi primit un spor salarial de 15 la sută, în timp ce angajații cu alte tipuri de handicap nu ar fi beneficiat de această prevedere. UDMR a considerat această măsură discriminatorie și, prin urmare, a luat inițiativa de a extinde cercul beneficiarilor tuturor angajaților cu handicap. Datorită acestei completări legea vor fi aplicate tuturor angajaților cu deficiențe.
Camera Deputaților este camera decizională în cazul acestui proiect de lege.