Cel dintâi edificiu din spaţiul cultural românesc actual ridicat pentru a găzdui spectacole teatrale şi muzicale – Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa, a fost construit în perioada 1814 – 1816 după proiectele arhitectului aromân Ion Niuni şi inaugurat în 1817 în prezenţa familiei imperiale din Viena.

teatru
Interioarele, o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, au fost decorate după proiectele arhitectului vienez Hieronymus Platzger. Ornamentele sunt în stil rococo, în culorile roșu și auriu.
Între 1889 – 1890, celebrul Burgtheater din Viena este dezafectat şi demolat astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte fiindcă a dobândit şi importanţa modelului care nu mai există.
Teatrul este monument de istorie şi arhitectură, organizările construcţiei şi ale faţadei, ale spaţiului interior, butaforia păstrând amprenta barocului târziu sau barocul vienez.
În 1868 aici a avut loc reprezentaţie trupa Pascaly cu care a venit şi sufleurul, poetul Mihai Eminescu. În amintirea acestui eveniment teatrul poartă azi numele poetului nepereche.
………………………………………………………………………….
SPECTATOR CAREIAN *Cultura face diferenţa*
Pagina de Facebook „Spectator Careian” vă oferă informaţii la zi din viaţa culturală a urbei noastre