Consilierii locali careieni au aprobat în ședința ordinară de azi, 3 mai 2017, amplasarea unui bust al poetului Mihai Eminescu în parcul de lângă fostul sediu al primăriei. Asta deși s-au înregistrat o serie de probleme de formă la cererea înaintată în acest sens de către ASTRA Carei, semnată de Daniela Ciută, soția consilierului Ilie Ciută.

daniela ciuta

Președintele Comisiei Juridice, avocatul Eva Mărgineanu, a semnalat o serie de probleme de formă la solicitarea înaintată de președintele ASTRA Carei, Daniela Ciută. ”Deși petentul (Daniela Ciută – n.r.) este obișnuit să găsească tot timpul greșeli în activitatea altora, există o serie de lipsuri la această cerere. Nu există acte privind locul unde este înregistrată asociația, iar cererea domnului Radu Ciobanu nu este semnată”, a arătat avocatul Eva Mărgineanu.
Prezentă la ședință în calitate de jurnalist, Daniela Ciută a luat cuvântul și în calitate de președinte al ASTRA Carei. Soția consilierului Ilie Ciută a declarat că ASTRA Carei nu se poate constitui de filială de sine stătătoare, nu are personalitate juridică, aparținând de fapt de organizația din Sibiu. Daniela Ciută a mai spus că ASTRA Carei ar fi, de fapt, doar o ”subfilială”.
”Să nu se erijeze cineva în ceea ce nu este”, a fost replica președintelui Comisiei Juridice, avocatul Eva Mărginean, referindu-se la faptul că în cerea depusă Daniela Ciută s-a autointitulat ”președinte fondator” al ASTRA Carei, care, în realitate, nu există ca și entitate juridică.
Primarul Eugen Kovacs a explicat din nou că iniţiativa amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu la Carei aparţine, de fapt, fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, lucru despre care portalul Opinie de Carei a relatat de fapt.
În intervenția sa, Daniela Ciută i-a cerut primarului Kovacs să nu mai apeleze la ”presa de casă” în această problemă. Mai mult ca sigur că distinsa jurnalistă a uitat că practică ”presa de familie”, scriind articole despre soțul său, consilierul Ilie Ciută, cu care împarte bucătăria, livingul, dormitorul și chiar toaleta.
În pofida acestor lipsuri, la cererea expresă a primarului Kovacs, consilierii locali au aprobat amplasarea unui bust al poetului Mihai Eminescu în părculețul de lângă fostul sediu al Primăriei Carei. Consilierul Ilie Ciută s-a abținut de la dezbateri și de la vot. Consilierul Ioan Oneț a propus ca lucrările de realizare a bustului, în valoare de 25.000 lei, să fie finanțate de la bugetul local. Primarul Kovacs a promis că va iniția în viitor un proiect de hotărâre în acest sens.