În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a declanșat, la nivel național, mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației. În județul Satu Mare au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților, se arată într-un comunicat de presă al ISU „Someş” Satu Mare.

sirena-isu

La nivelul județului nostru există 164 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 153 de sirene au fost acționate în cadrul exercițiului.
Din punct de vedere al acționării centralizate, 40 de sirene electronice pot fi comandate din dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,SOMEȘ” al județului Satu Mare, 11 sirene electronice și 40 electrice din punctul de comandă al municipiului Satu Mare, iar 73 mijloace necesită declanșare locală.
Referitor la timpul de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 12 minute. Adică jumătate dintre sirenele din județul Satu Mare pot fi pornite doar după 12 minute, când deja e prea târziu. Asta înseamnă că sistemul de alarmare este eficient doar pe jumătate.