În cadrul ședinței extraordinare de azi, 21 aprilie 2017, primarul Eugen Kovacs a anunțat că administrația locală careiană va depune spre finanțare în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria patru proiecte transfrontaliere, în valoare totală de peste 5,6 milioane de euro.

consiliu

În cadrul ședinței, cei 16 consilieri prezenți au aprobat două dintre cele patru proiecte anunțate de primarul Eugen Kovacs. Este vorba de proiectele ”Mobilitate transfrontalieră îmbunătățită pentru zona Nyirbator- Carei prin construirea trnsoanelor necesare în vederea concetării la rețeaua TEN-T”, în valoare de 3,287 milioane de euro, și ”Sistem integrat transfrontalier de management al riscurilor pentru asigurarea siguranței cetățenilor”, în valoare de 882.883 euro. Primul proiect este implementat în parteneriat cu orașul Nyirbator, iar al doilea cu localitatea Kisvarda.
Primul proiect se referă la construcția unui drum de ocolire al Careiului, în zona de nord a municipiului. Acest drum va lega Drumul Național 19, pornind între fabricile Continental ContiTeh și fosta fabrică de cânepă, se va intersecta cu DJ 108K care duce spre Căpleni, va trece pe lângă fabrica Ardealul, apoi va intersecta DJ 108M care duce înspre Cămin, va trece prin spatele fabricii TRUM SA, iar apoi va ajunge până la DN 1F, care duce spre vama Urziceni-Vallaj.

traseu
Traseul drumului de ocolire

Al doilea proiect, intitulat ”Sistem integrat transfrontalier de management al riscurilor pentru asigurarea siguranței cetățenilor”, se referă la dotarea pentru intervenții în situații de urgență a localităților Carei și Kisvarda.
Primarul Eugen Kovacs a anunțat că vor mai fi depuse încă două proiecte transfrontaliere. Unul dintre ele, în valoare de circa 800.000 euro, va viza dotarea Spitalului Municipal și va fi implementat în parteneriat cu localitatea Kisvarda. Celălalt proiect, în valoare de circa un milion de euro, va fi depus în parteneriat cu orașul Niyrbator, și va viza reabilitarea celor două case de slugi din incinta parcului dendrologic din Carei.
Tot în ședința de azi au fost reactualizați indicatorii proiectelor de creștere a eficienței energetice a celor patru blocuri turn din municipiul Carei, demers necesar după modificarea cotei TVA-ului. De asemenea, consilierii locali au mai aprobat lucrările suplimentare în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu a Centrului Social, reactualizarea registrului spațiilor verzi, intervențiile pentru consolidarea unor scări la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu și reabilitarea sălii de tenis de masă- corpul al doilea.