În ședința ordinară de azi, 7 aprilie 2017, consilierii locali careieni au decis să amâne proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare între Consiliul Local al municipiului Carei și Asociația pentru Protecția Animalelor Puffi. Problema va fi reluată în următoarea ședință a Consiliului Local Carei.

maria ardelean puffi

Proiectul de protocol înaintat Consiliului Local se referea la modul în care Asociația Puffi va colabora cu administrația locală în scopul de a facilita și a efectua activități de sterilizare, vaccinare, deparazitare, marcare, înregistrare și returnare a câinilor cu stăpâni sau incomplet supravegheați de stăpânii lor, a celor fără stăpâni, precum și modul de rezolvare plângerilor legate de câini, respectiv eutanasierea câinilor periculoși și incorigibili. Activitățile vor fi derulate de voluntarii Asociației Puffi, cu sprijinul financiar al Primăriei Carei.
Președintele Maria Ardelean a arătat că Asociația Puffi a sterilizat până în prezent 1.480 de câini, două asemenea acțiuni gratuite pentru populație fiind derulate cu sprijin extern, și a dat în adopție peste 900 de câini. Împreună cu administrația locală, Asociația Puffi a realizat un recensământ la nivel local, rezultând că în municipiul Carei trăiesc circa 4.700 de câini. În adăpostul asociației sunt ținuți peste o sută de câini. Potrivit aproximărilor președintelui Maria Ardelean, pe străzile municipiului nu sunt mai mulți de 15 câini maidanezi.
Pe fondul scepticismului unor consilieri, primarul Eugen Kovacs a propus amânarea luării unei decizii. Până la ședința viitoare, Asociația Puffi va întocmi un raport în care va enumera activitățile realizate și sursele de finanțare ale acestora, atât cele provenind de la bugetul local cât și cele realizate din sponsorizări interne și externe.
Primarul Eugen Kovacs a adăugat că, în cazul încheierii unui astfel de protocol, va solicita un termen de câteva luni după care câinii maidanezi trebuie să dispară de pe străzile Careiului. Președintele Maria Ardelean a arătat că acest lucru este extrem de greu, dacă nu chiar imposibil de realizat, în lipsa unui adăpost și în condițiile în care locuitorii comunelor din zonă își abandonează câinii pe raza municipiului Carei. Maria Ardelean a adăugat că dorește să amenajeze un asemenea adăpost pentru Asociația Puffi din fonduri transfrontaliere, căutând un ONG partener în Ungaria.