Bugetul de stat pe 2017 şi bugetul Ministerului Transporturilor au fost votate ieri de Parlament. Pentru finalizarea lucrărilor la varianta de ocolire a municipiului Carei a fost alocată suma de 24 milioane lei, a declarat deputatul UDMR Erdei D. Istvan, membru al Comisiei Buget- Finanţe- Bănci din Camera Deputaţilor. Pentru centura municipiului Satu Mare a fost alocată suma de 137 milioane lei.

centura-sm

„La propunerea UDMR, în bugetul de stat pe acest an au fost incluse alocări de sume pentru variantele de ocolire ale mai multor municipii şi oraşe din Ardeal. Pentru centura Careiului a fost alocată suma de 24 milioane lei. După ce Legea bugetului de stat va apărea în Monitorul Oficial, vom insista la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Investiţii Rutiere să şi utilizeze banii alocaţi”, a declarat pentru portalul Opinie de Carei deputatul Erdei D. Istvan.
Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în vara acelui an. În august 2016, aceeaşi firmă a anunţat că nu mai vrea să finalizeze lucrările. Pentru a nu bloca investiţia, CNADR a decis că va continua lucrările în regie proprie.
Pentru ca treburile să se complice şi mai mult, ulterior, CNADR a fost reorganizată în două companii distincte: Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), care se va ocupa de investiţii, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care va asigura întreţinerea infrastructurii finalizate. Finalizarea variantei de ocolire intră în atribuţiile Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere.