În cursul zilei de azi, pe rubrica de comentarii a portalului Opinie de Carei au sosit o serie de întrebări extrem de pertinente din partea lui Marius Bucureştean, unul din principalii organizatori ai protestelor din Carei împotriva modificării Codului Penal de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Am să încerc să răspund la fel de pertinent la respectivele întrebări.

opinie

“Buna! În caz ca vine cineva în acesta seară ora 19-21 ,la protestul din Carei de la portalul sau ziarul Opinie de Carei aș dorii să fac cunoștinta cu un reprentant. As solicita păreri, as avea întrebări. La pot scrie și aici și le discutam seara:
1. Oare de ce nu ies Careieni niciodată la nici un protest?
2. Oare mas-media are interzis la a solicita oamenilor sa iasă în stradă?
3. Oare acum poate fi vorba de a fi imparțial sau nepăsător .
4. Exista oare frica de repercusiuni în cazul în care un ziar, un portal, ar solicita oamenilor sa iasă în stradă?
5. Mai am o groaza de întrebări!!!!”, scrie în comentariul lui Marius Bucureştean, publicat pe site-ul portalului Opinie de Carei

Răspunsurile mele la cele cinci întrebări:
1. Careienii au ieşit la protest joi seară, chiar peste aşteptări. Am stat de vorbă cu câţiva dintre ei. Aceştia mi-au spus că nu vor mai veni în zilele următoare pentru că protestele, care se vroiau a fi civice, au fost deturnate de către “ciutişti”. Prin acest termen se refereau la cuplul Ilie Ciută- Daniela Ciută şi cei din anturajul lor. Se pare că locuitorii municipiului Carei nu mai vor să-şi asocieze imaginea cu această familie şi apropiaţii ei. Am înţeles că în Carei nu se mai poate face politică fără ei, nici administraţie locală, că nu există viaţă culturală fără ei, mai nou nici depuneri de coroane, dar nu credeam că în Carei nu se poate nici protesta dacă soţii Ciută nu sunt prezenţi.
2. Opinie de Carei a anunţat protestele organizate joi seară, proteste pentru care jurnalistul Ovidiu Doka a cerut autorizaţie. Buletin de Carei s-a ocupat de protestele “ciutiste” şi bănuiesc că se va ocupa în continuare. Nu e vina nimănui, cu atât mai mult a mea personală, că oamenii nu răspund acestor apeluri. Probabil e o problemă cu credibilitatea.
3. Nu sunt nepăsător. Mă interesează ce se întâmplă în acest oraş. Mă refer la faptele reale, nu la cele inventate din diverse interese personale sau de grup doar ca să instige permanent. Dacă eram nepăsător, nu mergeam vineri seară în faţa monumentului. Având în vedere relaţiile mele tensionate cu familia Ciută, nu m-am apropiat de protestatari, majoritatea lor ciutişti convinşi, pentru a nu putea fi acuzat că îi provoc, de exemplu. Cu toate acestea, am fost fotografiat insistent de către autointitulata jurnalistă Daniela Ciută. Cred că mi-a făcut mai multe poze decât i-a făcut soţului său şi celorlalţi protestatari. N-am înţeles de ce, dar sunt convins că nici ea nu poate explica motivul. Oricum, asemenea tentative ieftine nu reuşesc să mă intimideze. La scurt timp au şi apărut obişnuitele comentarii jignitoare din partea ciutiştilor. Atunci despre ce vorbim, totuşi?
4. Nu cred că ar exista niciun fel de repercusiuni. Buletin de Carei a anunţat că vor avea proteste şi în zilele următoare şi nu am auzit ca Daniela Ciută să fi păţit ceva din această cauză. Având în vedere relaţiile tensionate cu familia Ciută, de care pomeneam anterior, Opinie de Carei se va limita la a prezenta echidistant protestele cât timp acestea sunt şi vor fi coordonate de ciutişti. Opinie de Carei nu va îndemna careienii nici să iasă în stradă, dar nici să stea acasă!
5. Domnule Marius Bucureştean, v-aş răspunde la toate întrebările acelea numeroase. Sper că le veţi adresa şi autointitulatei jurnaliste Daniela Ciută, dând dovadă şi dumneavoastră de echidistanţă. Mă voi duce deseară la proteste, căci nu am nicio reţinere în a participa la un eveniment public, organizat pe domeniul public. Sper că veţi protesta în continuare împotriva modificării Codului Penal prin Ordonanţă de Urgenţă de către Guvern şi nu împotriva unei părţi a presei, pentru simplul motiv că nu este şi ea ciutistă.
Cu deosebit respect,
Szasz Lorand

N.R. Publicând acest material, consider că şi portalul Opinie de Carei a contribuit puţin la răspândirea informaţiei că şi în această seară vor avea loc proteste în faţa Monumentului Ostaşului Român, între orele 19.00- 21.00.