În cabinetul prefectului judeţului Satu Mare, Radu Bud, miercuri, 01 februarie 2017, de la ora 14,00 s-a desfăşurat o întâlnire pe tema activităţii centrelor de permanenţă din judeţul Satu Mare. La întâlnire au fost invitaţi preşedintele Colegiului Medicilor din Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Marius Meghişan, preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Satu Mare, Georgeta Pop, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare, dr. Gabriela Notariuş, directorul Cancelariei Prefectului, dr. Dan Zeicu, respectiv şefa Serviciului Monitorizare din Instituţia Prefectului, Ramona Antonescu, informează Prefectura Satu Mare.

sam_8520
Conform ultimului raport al DSP Satu Mare, prezentat în cadrul întâlnirii de la Prefectură, în perioada 16-18 ianuarie 2017, respectiv 25-26 ianuarie 2017 au fost verificate toate cele 20 de centre de permanenţă de la nivelul judeţului Satu Mare, majoritatea fiind conforme. Micile deficienţe constatate de către DSP vor fi remediate în cel mai scurt timp, afirmă oficialii. Este vorba despre deficienţe precum: afişarea clară a programului de lucru şi numele medicului de gardă, igienizarea reînnoirea unor dispozitive medicale. Potrivit informațiilor furnizate de către conducerea DSP Satu Mare, în anul 2016, la nivelul judeţului, la centrele de permanenţă au apelat aproximativ 70.000 de cetăţeni, consultațiile fiind realizate de cei 110 medici de familie.
În urma discuţiilor purtate, toţi cei prezenţi au recunoscut utilitatea celor 20 de centre de permanență, remarcând că este nevoie de menținerea acestora și chiar înființarea altor noi, în măsura în care va exista posibilitatea.
Conform Ordinului ministrului Sănătăţii şi a ministrului Afacerilor Interne nr. 697/112 din 2011 pentru aprobarea normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă toţi cetăţenii judeţului se pot adresa centrelor de permanență în următoarele cazuri: probleme minore ginecologice, febră, ameţeli, stări de slăbiciune, arsuri termice/electrice, muşcături de animale sau înţepături de insecte, căderi şi alte accidente minore, intoxicaţii la copii, plăgi, contuzii, leziuni minore, hipotermii uşoare, leziuni chimice, leziuni ca urmare a unor violenţe, alergii, sincope, sângerări, dureri toracice, diabet zaharat, stări de gripă sau răceală, dureri de cap, dureri abdominale sau de spate, stări depresive, dificultăţi de respiraţie, stare de ebrietate, simptome de sevraj, copii bolnav cu roşu în gât, tuse, temperatură, probleme cu urechea etc.
În finalul întâlnirii, prefectul Radu Bud a declarat că apreciază modul în care îşi desfăşoară activitatea medicii aflaţi de gardă în centrele de permanenţă, având în vedere plata acestora.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu este pentru consolidarea centrelor existente şi se declară susţinător al demersurilor privind înfiinţarea altor noi centre de permanenţă, având convingerea că buna funcţionare a acestora şi corecta informare a cetăţenilor privind eficienţa lor va duce la degrevarea activităţii Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, ceea ce ar conduce şi la creşterea calitativă a actului medical.
Centrul de permanenţă Humanitas din municipiul Carei, situat pe Bulevardul 25 Octombrie nr. 71, asigură continuitatea asistenţei medicale primare în afara programului normal de lucru al medicilor de familie, sâmbătă, duminică şi în timpul sărbătorilor legale. Astfel, careienii care suferă de urgenţe medicale minore sau trebuie să li se facă injecţii nu trebuie să mai meargă la spital, putând apela la serviciile medicilor care asigură permanenţa la Centrul Humanitas.