În cursul săptămânii trecute, portalul Opinie de Carei a prezentat două poze cu modul în care consilierul local Ilie Ciută și-a parcat mașina șmecherește pe trotuarul din fața firmei pe care o deține. Potrivit regulamentului privind stabilirea și sancționarea unor contravenții în domeniul edilitar- gospodăresc, ordinea, curățenia și igiena publică în municipiul Carei, care este pus în aplicarea de Poliția Locală, o asemenea parcare se sancționează cu amendă cuprinsă între 150 de lei și 300 de lei. Se pare că amenda se referă doar la careienii simpli, nu și la consilierii locali care au aprobat acest regulament.

Consilierul local Ilie Ciută a susținut prima dată că a parcat pe trotuar doar pentru a-și lua cheile de la garaj. ”Pozele le-ați făcut după ce am parcat şi am intrat la birou să iau cheile de la uşa de la garaj pentru a-mi parca masina în garaj”, a scris Ilie Ciută într-un mail. Când i s-a pus în vedere că a fost așteptat mai bine de 10 minute pentru a i se lua un punct de vedere, Ciută a venit cu o altă explicație. ”Mă aştepta cineva la birou, e posibil să nu fi ieşit în 10 minute dar chiar şi aşa nu trebuie să fii şofer ca să apreciezi că distanţa de trecere a pietonilor până la uşa de la garaj era mai mare de 2 m fapt ce se observă din imaginile postate”, a scris în următorul mail consilierul local.
Indiferent de distanța pe care o invocă alesul careienilor în Consiliul Local, parcarea bolidului pe trotuar trebuia sancționată de către Poliția Locală în baza Hotărârii Consiliului Local nr.28/1994 privind stabilirea și sancționarea unor contravenții în domeniul edilitar- gospodăresc, ordinea, curățenia și igiena publică în municipiul Carei, modificată și completată prin Hotărârea Consiliului Local nr.85/2007. Nu trebuie omis faptul că în 2007 Ilie Ciută a fost consilier local în Carei. La Capitolul III – Obligații privind staționarea și parcarea vehiculelor, la articolul nr.5 se prevede că ”Staționarea vehiculelor de orice fel este permisă numai în locuri special amenajate, prevăzute în acest sens cu indicatoare sau marcaje, precum și partea carosabilă a drumurilor publice, cu respectarea semnelor de circulație. Amenda = 150 – 300 lei”.
După apariția acelor poze în spațiul public, un consilier local care și-a făcut un titlu de glorie din respectarea legii ar fi trebuit să meargă de unul singur la Poliția Locală, să-și asume greșeala, cerând să i se întocmească un proces verbal de sancționarea, iar apoi să plătească respectiva amendă. Așa ar fi fost normal. Însă până la această oră consilierul Ilie Ciută n-a trecut pe la Poliția Locală Carei.
În schimb, a doua zi după apariția pozelor, pe portalul Buletin de Carei, deținut de soția consilierului local, a apărut un articol prin care a fost atacată Poliția Locală. Probabil ca să priceapă că nu este cazul să se autosesizeze. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat.
De cele mai multe ori, un careian simplu trebuie să își plătească amenda atunci când greșește. În schimb, consilierul Ilie Ciută tace bărbătește, așteptând probabil ca lumea să uite de parcarea sa neregulamentară. Nu mai scrie nimic despre cele întâmplate nici soția sa pe portalul Buletin de Carei. În rest, no comment!

Szasz Lorand