Un copil în vârstă de numai șapte ani, Luca Acălfoaie, are nevoie de sprijinul careienilor pentru a putea trăi o viață normală. În urmă cu trei ani, copilul a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Un tratament început în mai 2016 la Baia Mare i-ar putea reduce autismului până la 80-90%. Însă acest tratament este foarte costisitor și trebuie urmat timp de trei ani, lucru care depășește posibilitățile materiale ale familiei Acălfoaie.

luca-acalfoaie

”După cum știți mulți dintre voi, fiul nostru Luca suferă de autism. Nu voi încerca să vă explic în termeni medicali în ce constă această afecțiune, vă voi spune doar că de mai multe luni urmăm o terapie de specialitate la Clinica Psihosomatică din Baia Mare. Ca urmare a eforturilor susținute, în sfârșit pot avea o discuție cu fiul meu. Nu știu dacă vă puteți imagina ce înseamnă aceasta pentru un părinte. Mai avem însă, un drum lung de parcurs și costurile sunt foarte ridicate. În acest scop lansez un apel către cei care doresc să ne ajute financiar și să ne doneze cei 2% din impozitul anual pe venit”, a scris profesoara Lavinia Acălfoaie, mama copilului, pe Facebook.
”Înainte de a începe terapia, fiul nostru comunica doar la nivel de bază, adică dacă voia apă, mâncare. Acum comunică aproape orice dorește, observă. Nu foarte complex, dar spune în două, trei cuvinte”, ne-a spus mama lui Luca.
Terapia de specialitate de la Clinica Psihosomatică din Baia Mare depășește posibilitățile materiale ale familiei Acălfoaie. Aceasta costă lunar 5.600 de lei. ”Pentru reducerea autismului până la 80-90% ni se recomandă această terapie pe trei ani. Din păcate, nu avem atâția bani. Fondul de bază prin care îl susținem este un împrumut bancar. Ne luptăm să-l ținem cât putem”, ne-a declarat Lavinia Acălfoaie.
Careienii pot să-l ajute de micuțul Luca să învingă autismul. Aceștia pot să-și doneze cei 2% din impozitul pe venit Asociației pentru Psihologie, Cercetare și Performanța Vieții, banii urmând a fi folosiți pentru finanțarea tratamentului lui Luca. Click aici pentru a descărca formularul. De asemenea, cei care doresc să completeze Formularul 230 în format fizic o pot face căutând-o pe Lavinia Acălfoaie la Școala Gimnazială nr.3, unde activează ca și profesoară.

formular-230