Portalul Opinie de Carei trece în revistă principalele evenimente care au avut loc de-a lungul anului trecut în municipiul nostru.

Ianuarie

georgescu bogdan
După demisia din funcţia de director al Direcţiei de Cultură, din septembrie 2015, Bogdan Georgescu a acceptat să revină la cârma culturii careiene.
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integitate (ANI) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa fiind irevocabilă şi definitivă. ANI îl declarase incompatibil pe primarul Kovacs, întrucât a reprezentat municipiul Carei în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a operatorului regional de apă SC Apaserv SA.

Februarie
Victorie decisivă pentru românismul protejat de Buletin de Carei. Comerciantul de lângă fosta Poştă a adăugat denumirea de „Cozonac secuiesc” lângă cea de „Kürtős kalács”.

carei2
La castelul Karolyi a avut loc Gala Sportului Careian, ajunsă la cea de-a IV-a ediţie. Au fost premiaţi cei mai buni sportivi careieni, antrenori, cluburi și susținători ai sportului pentru rezultatele obținute în anul 2015, precum și foști profesori și antrenori de sport pentru activitatea desfășurată de-a lungul carierei.

Martie
Cea de-a 21-a ediţie a Concursului de vinuri nobile de Carei a fost câştigată de Kallos Ferenc, reprezentantul cramei Dobra Wine, cu un vin merlot, care o obţinut 18,8 puncte.
Careianul Emanuel Chivari s-a calificat direct în semifinala Românii au Talent 2016, cu ajutorul Butonului de aur.

teatru33
Teatrul din Carei îşi redeschide porţile după reabilitare.

Aprilie
Partidele îşi depun la Biroul Electoral de Circumscripţie listele de candidaţi la Primărie şi Consiliul Local Carei.

andrid16
Un grup format din trei angajaţi ai Muzeului Judeţean a descoperit luni, 11 aprilie 2016, un tezaur format din aproape 130 de monede de argint, emise în ultimele decenii ale secolului al XVII-lea

Mai
Începe campania electorală. În timp ce Eugen Kovacs, Ioan Oneţ şi Pinter Jozsef îşi axează campania pe prezentarea programelor electorale, Ilie Ciută ameninţă cu plângeri şi reclamaţii.

manuel-chivari-2
Prin votul telespectatorilor, careianul Manuel Chivari s-a calificat în finala concursului Românii au talent.

Iunie
La alegerile locale, primarul Eugen Kovacs (UDMR) a obţinut 5.733 de voturi (67,77%), câştigând un nou mandat, în timp ce principalul său contracandidat, Ilie Ciută (PNL), a obţinut doar 1.147 de voturi (13,56%). De asemenea, Ioan Oneţ (PSD) a obţinut 857 voturi (10,13%), iar Pinter Jozsef (ALDE) – 723 voturi (8,55%).
Careienii Pacz Camelia (UDMR), Gindele Emeric (UDMR), Rodica Maxi (PSD) şi Pinter Jozsef (ALDE).

DSC_5287
Primarul Kovacs şi consilierii locali au depus jurământul în cadrul primei şedinţe a Consiliului Local Carei. Ludovic Keizer a fost ales viceprimar.

Iulie
Spanci Andrada Oana, absolventă a Liceului Teoretic Carei, a reuşit performanţa de a obţine cea mai mare medie la examenele de Bacalaureat din tot judeţul Satu Mare, de 9,98.
Tânăra şi talentata careiancă Karin Dragoş a câştigat concursul de machiaj NYX Face Awards Hungary, organizat de cunoscuta firmă de cosmetice L’OREAL.

DSCN0422
Zeci de cavaleri şi domniţe şi-au dat întâlnire la Carei cu ocazia celei de-a patra ediţii a Festivalului Medieval Villa Karul, care s-a desfăşat în parcul dendrologic.

August
Conducerea Primăriei Municipiului Carei a decis să anuleze alegerile pentru desemnarea delegatului sătesc de Ianculeşti, consilierul Ioan Oneţ devenind reprezentantul ianculeştenilor în Consiliul Local Carei.

Aug2
La începutul lunii august, careienii au parte de o nouă ediţie a Festivalului AugustFest. Nume sonore al muzicii uşoare româneşti şi din Ungaria concertează la Carei. Tot în cadrul AugustFest, Taraful Ceatăra aniversează 15 ani de la înfiinţare.
Invocând faptul că anumite lucrări nu sunt prevăzute în proiect, că exproprierile nu au fost finalizate pentru o suprafaţă de 1,2 hectare, respectiv că au apărut probleme la trecerile de înaltă şi medie tensiune, firma spaniolă Magenta SRL anunţă că nu mai vrea să continue lucrările la centura municipiului Carei.
Zilelor Iancului s-au desfăşurat într-o atmosferă extraordinară, devenind o adevărată reuşită din punct de vedere artistic, dar şi organizatoric.

Septembrie

ciuta fain
Ilie Ciută este mazilit din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Carei. Începând din 14 septembrie 2016, Ovidiu Papi este noul preşedinte al PNL Carei.
O anchetă derulată timp de trei ani şi jumătate, în care au fost implicaţi mai mulţi poliţişti, respectiv procurori şi au fost audiate mai multe persoane, a concluzionat că acuzaţiile de abuz în serviciu la adresa conducerii Primăriei Carei, mai precis la adresa primarului Eugen Kovacs, formulate de jurnalista Daniela Ciută, nu se confirmă.
Trupa de actori amatori romi „Comedianţii” din Carei şi învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet care i-a pregătit au fost invitaţi de europarlamentarul Sogor Csaba la Bruxelles. În capitala Uniunii Europene, în 8 aprilie 2017, de Ziua Internaţională a Romilor, aceştia vor pune în scenă piesa „Sărmanii flăcăi”

Octombrie
A fost lansată oficial licitaţia pentru Marea Asfaltare a străzilor din municipiul Carei, în valoare de 17.974.229 lei, fără TVA.

dsc_0217
Preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de vicepremierul Vasile Dîncu, participă la manifestările fastuoase organizate cu ocazia Zilei Armatei Române la Monumentul Ostaşului Român din Carei.

Noiembrie

paunescu-ciuta
Artistul Andrei Păunescu, secondat de jurnalista careiană Daniela Ciută, face celebrul său live lângă bustul lui Avram Iancu, în care afirmă că în oraşul nostru limba română se vorbeşte în şoaptă. Careienii dau dovadă de o solidatitate exemplară, reacţionând împotriva afirmaţiilor aberante ale cuplului Adrian Păunescu- Daniela Ciută.
În tabloidul britanic The Sun apare celebra ştire falsă despre aşa-zisa exploatare a copiilor din Carei, care cică ar fi obligaţi să lucreze câte 13-14 ore pe zi asamblând jucărioare pentru ouăle Kinder pentru a nu muri de foame. Investigaţiile autorităţilor au demonstrat că a fost vorba de o diversiune ordinară a junaliştilor britanici.

Decembrie
La alegerile parlamentare, UDMR obţine cele mai multe voturi, urmat de PSD, PNL şi ALDE. Noii senatori de Satu Mare sunt: Turos Lorand (UDMR) şi Gabriel Leş (PSD). În Camera Deputaţilor, judeţul nostru este reprezentat de către: Magyar Lorand (UDMR), Erdei D. Istvan (UDMR), Ioana Bran (PSD), Octavian Petric (PSD) şi Romeo Nicoară (PNL)

15542113_1843592835862311_6317412129048269482_n
Elevii careieni cu performanțe la olimpiadele școlare naționale și internaționale au fost premiați și în acest an de către Consiliul Local și Primăria Municipiului Carei.
Primăria Municipiului Carei a anunțat rezultatele licitației pentru Marea Asfaltare. Lucrările au fost împărțite în patru loturi, toate cele patru loturi fiind adjudecate de firma Drum Construct SRL din Pericei, județul Sălaj,