Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a acționat pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, fiind întocmite 12 dosare penale.

artificii
Astfel, în zilele de 30 și 31 decembrie 2016, polițiștii au efectuat acţiuni și controale în complexe comerciale, pieţe şi alte obiective verificând atât persoane fizice cât şi persoane juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.
În urma acestor controale, față de o persoană juridică și 11 persoane fizice se efectuează cercetări în cauze penale ce vizează infracțiuni la regimul materialelor explozive.
Pe raza municipiului Satu Mare și a comunelor Tarna Mare și Bârsău au fost depistate persoane fizice care dețineau la domiciliile lor articole pirotehnice din categoria celor interzise, fiind ridicate în vederea confiscării 5 baterii de artificii de diverse tipuri, cu mai multe focuri și 565 bucăți petarde din categoriile II și III, de diferite mărci.
În incinta Pieței de Alimente nr.1, a Pieței Someș și în zonele adiacente, au fost identificate 7 persoane fizice, din Satu Mare și Odoreu, care efectuau fără drept operațiuni cu articole pirotehnice. De la aceștia au fost ridicate în vederea confiscării 45 baterii artificii cu focuri multiple, 44 rachete artificii și 650 bucăți petarde din categoriile celor interzise de lege.
Administratorul unei societăți din Piața nr. 1, autorizată să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice, a oferit și comercializat către persoane neautorizate, obiecte pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, astfel că 6 baterii artificii cu 7 focuri și 7 baterii artificii 6 focuri, au fost indisponibilizate.