În cursul acestui sfârșit de săptămână, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a două incendii şi pentru ridicarea şi transportul unor elemente de muniţie neexplodate, se arată într-un comunicat de presă transmis portalului Opinie de Carei.

pompieri
La primul incendiu, înregistrat în 16 decembrie, în Sărăuad, s-au deplasat de urgenţă pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Tăşnad, care au  intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă. În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau în interiorul hornului, existând pericolul extinderii acestora la acoperişul imobilului. Au ars: funinginea şi depunerile din interiorul coşului de fum. Cauza probabilă incendiului: coş de fum necurăţat de funingine.
În dimineaţa zilei de duminică, alte două echipaje de pompieri din cadrul Gărzii de Intervenţie Tăşnad au  intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă în localitatea Tăşnad.
La momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau la anexa unei gospodării (magazie de lemne), existând pericolul extinderii acestora la casa de locuit.
Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea acestuia şi reuşind astfel, să salveze bunuri de o valoare considerabilă.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de aprinderea lemnelor destinate încălzirii locuinţei, în urma depozitării jarului şi a funinginei în apropierea materialelor combustibile amintite. În urma incendiului, au ars aproximativ 200 kg de lemne şi acoperişul anexei, pe o suprafaţă de circa şase metri pătraţi.
În cursul aceleaşi zile, în jurul orei 12.05, specialiştii pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare s-au deplasat în localitatea Cioncheşti, unde în urma executării unor lucrări agricole, un cetăţean a găsit două bombe de aruncător, de calibru 82 mm, misiunea fiind anunţată prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J.
Elementele de muniţie neexplodate au fost ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii.
În acest sens, având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii elementelor de muniţie neexplodate, reamintim că acestea nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri, deoarece, în ciuda gradului avansat de deteriorare pot fi încă active. De asemenea, este interzisă introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112.