Jocul fostului ministru şi deputat Ovidiu Silaghi cu DNA s-a terminat la alegerile de duminică. Dosarul deschis în 2013 pentru trafic de influenţă, de care Silaghi a reuşit să scape de două ori, a dospit la DNA timp de trei ani. Procurorii au adăugat noi fapte de corupţie ca urmare a unor dosare declinate în favoarea DNA ce au fost reunite cu această cauză, cât şi ca urmare a unor denunţuri.

ovidiu-silaghi-21

Fostul ministru Ovidiu Silaghi va trebui să răspundă acuzaţiilor procurorilor DNA privind săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă cotinuată în perioada în care a fost ministru al Transporturilor. Ovidiu Silaghi este acuzat că a primit suma de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru a-i rezolva la nivelul conducerii CNADR revocarea deciziei de reziliere a unui contract încheiat cu una dintre firmele omului de afaceri, respectiv pentru a nu se proceda la anularea altor contracte.
DNA a anunţat că a început urmărirea penală împotriva fostului ministru Ovidiu Silaghi. În 19 august 2013, procurorii anticorupţie au solicitat Camerei Deputaţilor avizul urmăririi penale împotriva lui Silaghi, care era la vremea respectivă deputat de Satu Mare. Cererea a rămas fără obiect întrucât în 3 septembrie 2013, sătmăreanul Ovidiu Silaghi a demisionat din Parlamentul României, fiind trimis de PNL în Parlamentul European să ocupe un loc rămas vacant.
În 12 decembrie 2013, DNA s-a adresat Parlamentului European cerând ridicarea imunităţii europarlamentarului sătmărean. Cererea a rămas din nou fără obiect, întrucât Silaghi a demisionat din Parlamentul European. A candidat pentru un nou mandat în Parlamentul României, fiind salvat de Mircea Govor, care l-a făcut candidat din partea PSD, potrivit unor interceptări ale procurorilor anticorupţie. După ce s-a ars de două ori, DNA nu a mai cerut ridicarea imunităţii, aşteptând ca Silaghi să-şi termine mandatul.
Eşecul de la alegerile parlamentare de duminică, când a candidat fără succes din partea ALDE pentru un nou mandat de deputat în judeţul Satu Mare, îl va aduce până la urmă în faţa procurorilor anticorupţie, pentru a da cu subsemnatul în dosarul înregistrat la DNA sub numărul 344/P/2013.

intrebare3
Potrivit unui răspuns adresat fostului senator Valer Marian de către Ministerul Justiţiei în iulie 2016, procurorii anticorupţie au adăugat noi acuzaţii de corupţie în dosarul deschis pe numele fostului deputat Ovidiu Silaghi. „În dosarul respectiv, prin ordonaţa din data de 09.09.2013 s-a dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Cauza penală mai sus menţionată nu a fost soluţionată în prezent datorită complexităţii acesteia, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem şi pentru alte fapte de corupţie, atât ca urmare a unor dosare declinate în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie ce au fost reunite cu această cauză, cât şi ca urmare a unor sesizări formulate de alte persoane, aflate în curs de investigare”, se arată în răspunsul semnat de procurorul general Augustin Lazăr.
Ironic este faptul că şi senatorul Valer Marian, cel care a cerut relaţii despre stadiul de soluţionare a dosarului întocmit de DNA pe numele fostului ministru şi deputat Silaghi, a fost, la rândul său, trimis în judecată de procurorii anticorupţie în luna aprilie a acestui an pentru complicitate la șantaj în formă agravată. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, acuzat de de șantaj în formă agravată, şi patronul firmei Tehnic Asist Botoşani, Mirel Vlas, acuzat de complicitate la șantaj în formă agravată.