Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Tăut Ioan-Liviu, fost rector (împuternicit) al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și fost inspector șef și apoi adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare.

liviu-ioan-taut-sef-pol-03

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat și aprobat mai multe documente aferente proiectului „Promovarea cercetării științifice din domeniul criminalisticii în activitatea judiciară” (beneficiar Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București), în cadrul căruia a făcut parte din echipa de implementare în calitate de expert pe termen lung, obținând astfel un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 25.257 Lei.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către TĂUT IOAN-LIVIU a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
Fostul șef, iar apoi adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, Liviu Tăut, a fost trimis în judecată în august 2015 de către procurorii DNA Oradea. Tăut este acuzat de luare de mită în formă continuată, iar dosarul acestuia a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.