După atenționarea meteorologică a Administrației Naționale de Meteorologie de ninsori moderate cantitativ, precipitaţii mixte și viscol, Poliția Română recomandă şoferilor să nu pornească la drum daca nu este absolut necesar. Dar daca totuși trebuie să plece, Poliţia prezintă o serie de reguli care trebuiesc respectate.

trafic-iarna
– În primul rând orice șofer trebuie să se informeze din timp cu privire la starea drumurilor de pe traseul ce urmează a fi parcurs.
– Sa-si echipeze corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional).
– Sa conduca prudent fara a brusca comenzile autoturismului.
– Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte.
– Soferii au obligatia, potrivit Codului Rutier, sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.
– Pietonii vor trebui sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca in conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.
– Este important sa se foloseasca in mod corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic.
– Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile
– Soferii incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. Daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.