O acţiunea recentă a procurorilor DIICOT Satu Mare a dezvăluit modul în care mafia ucraineană şi-a extins tentaculele în judeţele Satu Mare şi Bihor, realizând câştiguri de ordinul sutelor de mii de lei din contrabanda cu ţigări. Joia trecută, procurorii DIICOT au reţinut trei cetăţeni ucraineni care făceau parte dintr-o grupare ce introducea în România TIR-uri de ţigări prin PTF Halmeu. De asemenea, au fost reţinuţi doi complici, sătmăreanul Chioreanu Gheorghe-Cristian şi bihoreanul Farkas Cosmin Cristian, implicaţi în distribuirea ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României. Membrii grupului au fost prinşi în flagrant în timp ce descărcau aproape 30.000 de pachete de ţigări ucrainene într-o fermă situată pe raza localităţii Dumbrava din judeţul Bihor.

tigari
Mafia ucraineană şi complicii din România
La data de 20.10.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna iunie 2016, inculpaţii Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni de contrabandă cu produse accizabile (țigări).
Ţigări aduse în ţară cu TIR-ul prin PTF Halmeu
Potrivit DIICOT, produsele accizabile (țigări) erau introduse în România din Ucraina prin P.T.F. Halmeu de către inculpatul Gordubei Stepan cu un autotren cap tractor și remorcă (ambele înmatriculare în Ucraina), fiind disimulate sub paravanul realizării unor importuri de alte produse (ex. melci vii, ciuperci) pe relația Ucraina – România. Astfel, inculpatul Gordubei Stepan avea rolul de a introduce țigările prin punctul de trecere a frontierei, de a livra marfa care face obiectul importului declarat la destinație, urmată de deplasarea spre locația unde urmau a fi descărcarcate produsele accizabile introduse în țară prin sustragere de la controlul vamal.
Produse accizabile erau ascunse în caroseria remorcii autotrenului, într-un locaș special amenajat în podeaua acestuia.
Cum acţionau ucrainenii
Inculpaţii Dubitskyi Volodymyr şi Mitlosh Ihor au avut rolul de coordona operațiunea de predare a țigărilor către cetățenii români, membri ai grupului cu atribuții de valorificare a țigărilor. Astfel, inculpaţii asigurau traseul parcurs de autotrenul mai sus menționat, deplasându-se cu un autoturism înmatriculat în Ucraina pe ruta Ucraina – România. După descărcarea mărfii care făcea obiectul importului declarat, inculpaţii Dubitskyi Volodymyr şi Mitlosh Ihor stabileau întâlnire pe traseu cu conducătorul autotrenului și se deplasau împreună spre locația în care urmau a fi predate țigările pentru a face legătura cu cetățenii români, membri ai grupului cu atribuții de valorificare a țigărilor pe teritoriul României.
Predarea produselor accizabile se realiza în locuri izolate (ferme de la marginea localităților rurale) și exclusiv pe timp de noapte. În respectivele locații tifările nu se depozitau ci erau transbordate în alte mijloace de transport și distribuite spre valorificare.
Rolul complicilor din România
Potrivit procurorilor DIICOT, inculpaţii Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian aveau rolul de a prelua țigările de la cetățenii din Ucraina. Preluarea se realiza exclusiv pe timp de noapte, în locuri izolate. Ulterior țigările erau valorificate pe teritoriul României, evitându-se stocarea acestora o perioadă mai mare de timp.
Prinşi în flagrant într-o fermă izolată
La data de 19 octombrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au surprins în flagrant, în incinta unei ferme izolate din localitatea Dumbrava, județul Bihor, pe inculpaţii Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian, în timp ce descărcau, din locaşul special amenajat în pardoseala unei remorci de TIR, 29.550 de pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană, pe care le încărcau într-o autoutilitară.
Aproape 30.000 de pachete de ţigări confiscate
Cantitatea de ţigări a fost ridicată, în vederea confiscării, împreună cu sumele de bani găsite asupra inculpaţilor, respectiv 5.775 de lei, 7.164 de euro, 21.000 de forinţi şi 2.704 de grivne, iar autovehiculele au fost indisponibilizate. Prejudiciul estimat în cauză este în sumă de 346.0000 de lei, mai arată procurorii DIICOT.
Cei trei ucraineni, împreună cu Farkas şi Chioreanu, au fost reţinuţi joi, pentru 24 de ore, iar vineri au fost prezentaţi magistraţilor Tribunalul Satu Mare, care au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.