Lecturând presa judeţeană, pot fi găsite nişte date extrem de interesante vizavi de milioanele de euro care s-au cheltuit pentru întreţinerea, dar şi modernizarea drumurilor judeţene în ultimii patru ani. Interesant este că, în pofida acestor sume cheltuite în mandatul trecut, drumurile judeţene din zona Careiului arată ca după război: impracticabile din cauza gropilor tot mai largi şi tot mai adânci.

opinie

În 2012 cu lucrări de întreţinere curentă şi periodic a drumurilor judeţene (covoare bituminoase, plombări, cosiri, defrişări, lucrări de tratare a burduşirilor, tratemente bituminoase, amenajare platform de verificare a tonajului, acostamente, întreţinerea drumurilor pietruite) s-au cheltuit 31.838.796 lei.
În cursul anului 2013 s-a realizat întreţinerea curentă şi periodică a drumurilor judeţene de pe raza judeţului Satu Mare (plombări cu mixtură asfaltică cu decapare mecanizată şi manuală, plombare cu emulsie şi criblură mecanizat, întreţinere drumuri judeţene pietruite) în valoare de 8.272.788,26 lei.
În cursul anului 2014 au fost efectuate lucrări de întreţinere curentă şi periodică, respectiv așternere covoare bituminoase pe drumurile judeţene și reparaţii pe suprafeţe extinse în valoare de 12.474.758,27 lei.
Când şi-a prezentat bilanţul pe 2015, fosta conducere a Consiliului Judeţean a arătat că doar în anul respectiv „s-au reabilitat 174 de kilometri de drum, în timp ce în lucru sunt în acest moment 195 de kilometri de drum”. Totodată, s-a mai afirmat că „din totalul drumurilor din judeţ – în lungime de 850 de kilometri – au fost reabilitaţi sau se află în lucru 516 kilometri până în prezent”. Nu se pomenesc sumele de bani cheltuite.
La prezentarea bilanţului pe cei patru ani de mandat, preşedintele Adrian Ştef a arătat că „în modernizarea a 270 de km de drumuri județene s-au investit 55.800.000 euro”.
Având în vedere milioanele de euro cheltuite în perioada 2012-2016 pentru întreţinerea şi modernizarea drumurilor judeţene, e uşor de înţeles revolta locuitorilor din satele şi comunele din zona Careiului, care trebuie să-şi facă praf maşinile pe drumurile pline de gropi. Există doar două explicaţii logice. Fie drumurile judeţene din zona Careiului au fost omise, mai mult sau mai puţin intenţionat, de la astfel de lucrări de plombare şi asfaltare, fie lucrările executate au fost de foarte proastă calitate şi n-au durat în timp.
Indiferent de explicaţie, noua conducere a Consiliului Judeţean nu va avea o sarcină uşoară. Oamenii plătesc impozite şi taxe, dar în schimbul lor se aşteaptă să poată circula în condiţii decente. Din păcate pentru ei, şansele ca lucrurile să se îndrepte în perioada imediat următoare sunt minimale. Nu de alta, dar licitaţia pentru întreţinerea drumurilor judeţene, în valoare de circa 100 milioane de euro, pusă la cale de fosta conducere a Consiliului Judeţean, este blocată de contestaţii.

Szasz Lorand