Data de 9 octombrie 1941 reprezintă ziua în care a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Astfel, elevii claselor a V-a, a VI-a și a VIII-a au comemorat acest eveniment prin activități dedicate Holocaustului. Drama cea mai cumplită a secolului al XX-lea, căreia i-au căzut victime peste 6 milioane de oameni nevinovați, a fost redată de către elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” prin două scenete întitulate „În căutarea pașilor pierduți” și „Numără stelele” interpretate de elevii claselor a V-a și a VI-a, cât și prin realizarea unui PPT și a unor referate referitoare la acest subiect.

Prin această comemorare elevii și-au îmbogățit imaginea asupra istoriei evreilor, cât și dimensiunea și tragismul rasismului, a intoleranței și a xenofobiei.
Elevii care au jucat în cele două scenete sunt:
Clasa a V-a – Lazăr Amarillis, Graz Denisa, Bogdan Luca, Mocanu Șerban, Bontea Luca, Jurj Patrik, Tomoș David și Costea Ligia.
Clasa a VI-a – Maier Maia, Mircea Maia, Marincaș Laniana, Petcu Tudor, Danciu Alex, Bîrle Teodor, Ghiulai Rareș, Robotin Cosmina și Petcu Dora (clasa a III-a).
Elevii care au realizat referate și prezentări PPT sunt: Molnar Andreea, Hurezan Sergiu, Feher Alexandra și Dari Helga.
Coordonatorii acestor activități au fost d-na director Alina Mocanu și profesorii: Mădăras Monica, Vereș Cătălin, Mărcuș Johanna și Graz Gabriela.