Marţi, 27 septembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Castelul Károlyi din Carei va avea loc un concert cameral In Memoriam Ştefan Ruha Istvan. Concertul va fi susţinut de către: Raluca Ştirbăţ – pian/Austria, Rudolf Leopold – violoncel/Austria şi directorul Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare, Rudolf Fatyol la vioară. Concertul este dedicat memoriei celui care a fost celebrul vilonist Ștefan Ruha Istvan, cetățean de onoare a municipiului Carei.

stefan-ruha-istvan

Ştefan Ruha Istvan s-a născut la Carei, la 17 august 1931, a fost unul dintre cei mai apreciați violoniști din România, dirijor și profesor universitar. A câştigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, București, 1953, Concursul internațional de vioară „P.I. Ceaikovski”, Moscova, 1958, Concursul internațional de vioară „G. Enescu”, București , 1958 şi Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Paris, 1959. Începând cu 1959, Ștefan Ruha a fost numit solist al Filarmonicii clujene. În anul 1962 a fost distins cu titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei”. În 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului „Ciprian Porumbescu”.
În anul 1994 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj Napoca, iar în 1997 titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei. Este considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României. S-a stins din viață la 29 septembrie 2004, fiind înmormântat la Cimitirul Reformat din Carei.
În program :
L. van Beethoven : Trio în Mib major op. 1 nr. 1
Cl. Debussy : Sonata în re minor pentru violoncel şi pian
G. Enescu : Sonata pentru pian în Re major op. 24 nr. 3
În deschidere va fi proiectat un material despre viața artistului. realizat de prof.Visnyai Csaba. Intrearea la eveniment este liberă, anunţă Direcţia de Cultură Carei.