Comisia de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a avizat în urmă cu trei zile solicitarea depusă de Primăria Municipiului Carei în vederea accesării creditului necesar finanțării Marii asfaltări. Primarul Eugen Kovacs urmează să se întâlnească cu directorul sucursalei sătmărene a Intesa San Paolo Bank pentru a perfecta contractul adjudecat de această bancă în urma licitației organizate de administrația locală din Carei. La respectiva licitație au participat șapte unități bancare. Valoarea creditului ce urmează să fie contractat este de 21,335 milioane lei. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea Marii asfaltări în municipiul Carei, se arată într-un material postat pe pagina de Facebook a Primăriei Carei.

asfaltare

”Având finanțarea asigurată, putem demara procedurile de atribuire pentru Marea asfaltare. Sunt îngrijorat să nu pățim ca și Consiliul Județean sau Primăria Satu Mare, unde astfel de licitații sunt blocate de un an-doi din cauza contestațiilor depuse de unii ofertanți. Intenționăm să scoatem la licitație patru pachete de lucrări, în speranța că astfel vom trece mai ușor de eventualele contestații”, a declarat primarul Eugen Kovacs.

În cadrul Marii Asfaltări, vor fi asfaltaţi 31,889 km de străzi şi 173.000 mp de trotuare din Carei și din satul aparținător Ianculești. ”Sunt convins că în urma licitației va fi o economie, adică ne vor mai rămâne bani din credit, pe care îi vom folosi pentru a a asfalta și alte străzi față de cele prevăzute în lista inițială”, a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

Potrivit proiectului Marii Asfaltări, intitulat oficial „Modernizare infrastructură urbană prin asfaltări de carosabil şi trotuare”, vor fi asfaltate următoarele străzi cu stare covorului asfaltic rea sau mediocră: A. Mureşan, Albinelor, Bariţiu, D. Gherea, George Coşbuc, Ghioceilor, Jozsef A., Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Mărăşeşti, Mica, Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Oborului, Peleş, Petru Maior, Rakoczi Ferenc, Sindicatelor, Şoimului, Stadionului, Tiremului, Tudor Vladimirescu, Uzinei, Vasile Alexandri, Ştefan Vonhaz. Lungimea totală a acestor străzi este de 11,142 kilometri.

Vor fi asfaltate următoarele străzi cu stare covorului asfaltic foarte rea: Ecoului, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Kaffka Margit, Kolcsey Ferenc şi Progresului. Lungimea totală a acestor străzi este de 2,292 kilometri.

Vor mai fi asfaltate şi 29 de străzi în prezent pietruite: Bălţilor, Porumbeilor, Eotvos Lorand, Haşdeu, Petru Rareş, Moricz Zsigmond, M. Kogălniceanu, T. Cipariu, Miron Costin, Pomilor, Budai N. Antal, Zorilor 2, Brâncoveanu, Florilor, Ştefan cel Mare, Esenin, Agârbiceanu, Aurel Vlaicu, Simion Bărnuţiu, Alexandrescu, Radu Şerban, Ion Ghica, Klein, Petre Ispirescu, Zamfirescu, Dimitrie Cantemir, Plugarilor, Rândunelelor şi Grigore Ureche. Lungimea totală a acestor 29 de străzi este de 11,722 km.

Vor fi asfaltate şi şase străzi de pământ: Jokai Mor, Mărăşeşti, Marinescu, Mărului, Muncitorilor şi Zorilor 1. Lungimea totală a acestor şase de străzi este de 2,623 km.

Tot în cadrul Marii asfaltări, vor fi reabilitate o porţiune de 748 m lungime din Bulevardul 25 Octombrie şi o porţiune de 600 m din Bulevardul Mihai Viteazu. Mai precis, este vorba de DN 19, pe porţiunile cuprinse de la intersecţia cu strada Agoşton până la calea ferată, înspre Satu Mare, respectiv de la intersecţia cu strada Mioriţei până la staţia PECO, înspre Oradea. De asemenea, în satul aparţinător Ianculeşti vor fi asfaltate strada Principală şi alte şase străzi din interiorul localităţii.

Lungimea totală a celor 77 de străzi este de 31,889 km. În cadrul aceluiaşi proiect, vor fi asfaltaţi 173.210 mp de trotuare.