Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Carei urmează să fie reabilitată. După ce imobilul a fost transmis de Consiliul Local Carei Statului Român, în administrarea Ministerului Justiţiei, au fost alocate fonduri pentru efectuarea unei expertize şi a unui proiect tehnic în vederea reabilitării. Potrivit preşedintelui Judecătoriei Carei, magistratul Simona Costaşi, lucrările ar putea începe chiar în luna martie a anului viitor.

 

judecatorie1

Fostul preşedinte al Judecătoriei Carei, Radu Ţenter, a încercat să rezolve problema faţadei degradate, adresându-se administraţiei locale. În iulie 2013, Consiliul Local Carei a adoptat o hotărâre privind alocarea sumei de 109.070 lei pentru reabilitarea faţadei.
Ministrul Justiţiei a alocat suma de 100.000 lei pentru Judecătoria Carei în ianuarie 2015, însă banii nu s-au putut cheltui întrucât nu era clară situaţia juridică a imobilului, proprietar fiind Primăria Carei.
În urma solicitării Judecătoriei Carei în vederea transmiterii imobilului, din martie 2015, Consiliul Local a emis hotărârea 63/2015, prin care a aprobat ca imobilul să fie transmis Ministerului Justiţiei, cu condiţia ca Judecătoria să funcţioneze tot timpul în clădirea respectivă. Prin Hotărârea de Guvern nr.630 din 28 iulie 2015, imobilul a fost trecut în proprietatea Statului Român, fiind în administrarea Ministerului Justiţiei, ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Carei, magistratul Simona Costaşi.
În scurt timp s-au demarat procedurile de achiziţie publică pentru efectuarea unui raport de expertiză, lucrarea adjudecată de o firmă din Satu Mare. Raportul a fost avizat în ianuarie 2016 de către Ministerul Justiţiei.
A urmat organizarea unei licitaţii pentru realizarea proiectului tehnic al reabilitării clădirii Judecătoriei, care a fost adjudecat de o firmă din Cluj Napoca. Contractul a fost încheiat în data de 14 iunie 2016, urmând ca în cel mult două luni proiectul să fie finalizat.
“În urma finalizării procedurilor de achiziţie publică, sper ca la începutul lunii martie a anului viitor să înceapă lucrările de reabilitare. Aceste lucrări de reabilitarea vizează întreaga clădire în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Carei, atât în exterior cât şi în interior. Fiind vorba de un monument istoric de categoria B vom avea nevoie de foarte multe avize. Între timp, s-a amplasat o plasă de protecţie pe faţada clădirii pentru a preîntâmpina eventualele accidente întrucât zona este destul de circulată”, ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Carei, magistratul Simona Costaşi.