În cursul zilei de azi, 26 iunie 2016, în municipiul nostru a avut loc cea de-a V-a ediţie Sărbătorii Şvabilor Careieni. Pe lângă şvabii din Carei, la manifestări au participat reprezentanţi ai comunităţilor şvăbeşti din întreaga zonă înconjurătoare a municipiului. Datorită FDG Carei, această sărbătoare a devenit deja una tradiţională, ajungând la a cincea ediţie.

Sărbătoarea Şvabilor Careieni a debutat cu o slujbă religioasă în limba germană, oficiată la Biserica Sfântul Spirit, de protopopul romano-catolic Ilyes Csaba. Slujba religioasă a fost urmată de o spectaculoasă paradă a ansamblurilor şvăbeşti prin centrul Careiului. Participanţii au defilat până la scena amplasată în parcul dendrologic, în apropierea manejului.
După intonarea imnului şvabilor, preşedintele FDG Carei, Johann Muller, în calitate de organizator, le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la reuşita manifestării. Primarul Eugen Kovacs a declarat că sarcina administraţiei locale este de a crea condiţiile necesare pentru ca tinerii careieni, indiferent de etnia lor, să rămână pe meleagurile natale. Liderul FDG Satu Mare, Ioan Leitner, a arătat că asemenea manifestări sunt importante pentru ca oamenii să-şi sunoască reciproc cultura. În aceeaşi ordine de idei, deputatul Erdei D. Istvan a arătat că asemenea momente, în care oamenii de diferite etnii ajung mai aproape unii de alţii. Senatorul Pataki Csaba a arătat că vrea să devină conducătorul unui judeţ în care locuitorii să se simtă şi să trăiască bine indiferent de naţionalitatea lor.
Programul artistic a continuat cu evoluţia ansamblurilor şvăbeşti din Carei şi din comunele înconjurătoare.