În loc să îşi ceară scuze, Ilie Ciută sare cu acuze!

În loc să-şi ceară scuze de la careieni pentru modul meschin în care s-au folosit de copiii lor pentru a-şi face campanie electorală, preşedintele PNL Carei a postat ieri seară linkuri sponsorizate pe Facebook, în care mă atacă pe mine, un simplu jurnalist, în stilul său atât de familiar careienilor. De parcă eu sunt de vină că liberalii au recurs la astfel de metode de campanie, care sunt interzise de reglementările în vigoare. I-am adresat aseară câteva întrebări lui Ilie Ciută pe pagina sa de Facebook, printre care şi ce au căutat pungile cu cadouri în mâinile sale, dar a şters imediat postările conţinând întrebările mele. Poate că va răspunde după ce îi adresez în mod public aceleaşi întrebări. Sau poate că nu!

dovada ciuta1

Nu voi insista asupra apelativelor folosite de Ilie Ciută, precum „şantajist”, „denigrator” sau „finul mojic”. Astfel de expresii demonstrează, în opinia mea, faptul că nu s-a putut adapta atmosferei civilizate din Carei, deşi locuieşte aici de peste 25 de ani. Probabil că asemenea expresii sunt un lucru obişnuit pe la Drobeta Turnu Severin, însă aici, în Carei, constituie jigniri imposibil de acceptat. Însă această problemă o voi regla după alegeri, în instanţă. Sper ca Ilie Ciută să nu vină cu aceeaşi fază răsuflată că e vorba de nişte simple „judecăţi de valoare”.
Revenind la celebra manifestare sub egida liberală desfăşurată de Ziua Copilului în parc, Ilie Ciută susţine că a participat împreună cu familia sa, cu copii săi şi cu toţi prietenii săi, iar evenimentul a avut loc datorită unei societăţi organizatoare de evenimente şi nicidecum de PNL. Ciută chiar îi crede naivi pe concetăţenii săi. Societatea organizatoare de evenimente aparţine unei persoane care se află pe primele locuri pe lista de candidaţi ai PNL la Consiliul Local. I-am solicitat lui Ilie Ciută aseară, pe profilul său de Facebook să le spună careienilor cine stă, de fapt, în spatele firmei, dar mi-a şters imediat postarea. Îi solicit în continuare lui Ilie Ciută să prezinte public acţionarii şi administratorul firmei care a organizat evenimentul de promovarea a imaginii liberalilor. De asemenea, îi solicit lui Ilie Ciută să le spună careienilor cine este persoana care s-a dus la Primărie pentru a cere aprobare în vederea organizării evenimentului?
Ilie Ciută mai spune că nu au existat niciun fel de însemne specifice partidului. E şi normal, căci legea nu permite acest lucru. Însă careienii nu sunt chiar atât de naivi cum îi crede Ciută. Tuturor le-a fost clar după tricourile, şepcile şi baloanele galbene că e vorba de o manifestare organizată de liberali. Dacă era atât de apolitică treaba, înafara celor câteva baloane roşii pentru a salva aparenţele, de ce nu au fost împărţite şi baloane albe, albastre, verzi sau de orice altă culoare? Am întrebat şi acest lucru pe pagina de Facebook a lui Ilie Ciută, însă postarea mi-a fost ştearsă, după cum am menţionat anterior.
Trecând peste celelate aspecte invocate de Ciută, care nu au absolut nicio relevanţă, îi solicit să le explice careienilor de ce a descărcat pungile cu cadouri din maşină, după cum apare în fotografia realizată de soţia sa, din moment ce era un simplu participant şi nu unul dintre organizatori? Cum se face că pungile descărcate de Ilie Ciută au fost ulterior distribuite copiilor? Ar fi chiar penibil să spună că doar a dat o mână de ajutor! Dacă a avut statutul de simplu participant, de ce apare în pozele realizate de soţia sa dirijând jocurile copiilor, agitându-se permanent în mijlocul lor?

13327354_1722097934723471_9100450331732022346_n

Cum se face că evenimentul realizat de misteriosul „Moments” a fost popularizat pe paginile de Facebook ale tuturor candidaţilor liberali şi în portalul Buletin de Carei, deţinut de nimeni alta decât soţia lui Ilie Ciută? Oare chiar crede Ilie Ciută că dacă a recurs la această societate „Moments” pe post de intermediar, careienii nu şi-au dat seama de cine sunt cei care au stat de fapt în spatele evenimentului? Oare chiar crede că toţi careienii sunt atât de proşti încât să nu-şi dea seama în folosul cui a fost organizată manifestarea din parc?
Un material asemnător, intitulat pompos „PSD Carei se aliniează împotriva copiiilor”, deşi corect în limba română ar fi „se aliniază”, a fost distribuit ieri seară pe Facebook, contra cost, de către PNL Carei. După stilul agramat în care este redactat, există suspiciuni rezonabile că a fost scris de Adrian Bucureştean, cel care a demonstrat că nu ştie care este diferenţa dintre „diftong” şi „dicton”. Lăsând la o parte agramatismele, în care mi se transmite că ar trebui să îmi fie ruşine pentru că aş fi îndrăznit să scriu despre modul în care s-a desfăşurat evenimentul. După părerea mea, tocmai liberalilor ar trebui să le fie ruşine pentru modul josnic în care s-au folosit de copiii careienilor, amăgindu-i cu baloane şi dulciuri, pentru a-şi face campanie electorală.

După gândirea liberalilor şi eu aş fi putut organiza un eveniment pentru un partid. Chiar şi un concert, deşi legea interzice şi acest lucru în campanie. Aş fi chemat eu formaţia, iar membrii partidului ar fi apărut acolo cu familiile lor, cu tricouri în culoarea partidului, urcând pe scenă alături de mebrii formaţiei. Dacă liberalii ar fi făcu scandal, aş fi putut spune că eu singur am organizat evenimentul şi că membrii partidului ar fi apărut acolo cu zecile din pură întîmplare. Sunt curios dacă liberalii ar fi înghiţit această explicaţie puerilă şi penibilă.

lib1
În încheiere, îi solicit preşedintelui PNL Carei, Ilie Ciută, cel care m-a denigrat prin intermediul materialelor sale de campanie distribuite contra cost pe Facebook, să răspundă întrebărilor adresate mai sus. Chiar dacă nu mă consideră demn de un dialog, să o facă totuşi din respect pentru careienii curioşi să afle aceste răspunsuri.
Având în vedere că legea interzice împărţirea altor bunuri decât a materialelor electorale, printre care nu figurează baloanele şi pungile de dulciuri, cum sunt cele din mâinile lui Ilie Ciută, problema devine şi mai gravă. Nu ar fi exclus ca un procuror să considere că acele bunuri ar putea îmbrăca formele unei mite electorale. Faptul că evenimentul a fost organizat de un partid, prin intermediul unei firme deţinute de un candidat al acelui partid, deja e floare la ureche pe lângă posibila mituire a alegătorilor cu baloane şi pungi cu dulciuri, cum au făcut şi alţii în sudul ţării cu pungi cu alimente, găleţi, umbrele şi cine mai ştie ce alte mărunţişuri. În orice caz, Opinie de Carei îşi rezervă dreptul de a depune o plângere penală împotriva celor care au organizat de fapt manifestările de Ziua Copilului deturnate în scopul promovării electorale a candidaţilor liberali.
Szasz Lorand
P.S. Eu nu am bani de linkuri sponsorizate, căci nu sunt membru de partid, nu sunt candidat şi nu am fonduri de campanie, aşa că îi rog frumos pe cititorii Opiniei de Carei să mă ajute cu distribuirea acestui material pe Facebook.


Lasă un răspuns