Interviu cu Ştefan Ferenczi, Marele Protector al Cavalerilor Teutoni din Regiunea Maramureş
Reporter: – Cum aţi ajuns membru al Ordinului Cavalerilor Teutoni? Ce funcţie ocupaţi în cadrul acestui ordin?
Ştefan Ferenczi: – Am devenit Cavaler Teuton după o analiză profundă realizată de către membrii Ordinului Teuton. Mi s-a oferit apoi posibilitate să continui activitatea mea de caritate din civilie, dar acum cu un scop mai măreţ. Mă simt onorat că pot face parte din acest ordin istoric creştin, ecumenic, militar. Funcţia pe care ocup în acest Ordin este bine definită în scopuri şi ţeluri. Sunt Marele protector al Cavalerilor Teutoni ai Sfintei Marii de la Ierusalim pe Regiunea Maramureş şi Baron von Erdeed.
Reporter: Care este istoria acestui Ordin al Cavalerilor Teutoni? În ce scop a fost înfiinţat?
Ştefan Ferenczi: – Să nu uităm nicio clipă că ordinul nostru este un ordin ecumenic militarizat, născut dintr-o bulă papală. Wikipedia.org scrie că Ordinul Cavalerilor Teutoni (în latină Ordo Teutonicus, acronim OT) este un Ordin Religios format la sfârșitul secolului al XII-lea la Acra, în Palestina. În Evul Mediu, ordinul era unul religios-militar cruciat. Ordinul Cavaleresc Teuton a fost desemnat Ordinul Cavalerilor de Elită ai Regilor Creştini din Europa, a fost şi rămâne un ordin apolitic Ecumenis Militarizat.
Reporter: – Cu ce se ocupă în prezent membrii acestui ordin cavaleresc?
Ştefan Ferenczi: – Misiunea noastră are un scop: A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA. Această misiune apolitică, cu precădere de caritate, este continuată de aproape opt secole şi în zilele noastre de toţi Cavalerii şi Doamnele Templului Teuton prezenţi în ordin şi activi în generaţia zilelor noastre. Ducem mai departe aceeaşi Misiune a ordinului nostru cu dăruire şi devotament, menţinând valorile atât de bine conservate ale predecesorilor noştri.
Reporter: – Ce condiţii trebuie să îndeplinească un aspirant pentru a fi primit în Ordinul Cavalerilor Teutoni?
Ştefan Ferenczi: – Condiţiile de a deveni Cavaler Teuton sunt unele simple în zilele noastre: să fii cu inima deschisă, să vezi durerea şi să ai mereu dorinţa de a ajuta. Un Cavaler se apleacă fără îndoiala către orice credincios care se află în suferinţă şi are nevoie de o mână de ajutor (nu neapărat bani sau alte bunuri fizice), uneori doar vorba bună poate fi cea care îi arată drumul spre calea dreaptă.
Reporter: -În calitate de Mare Protector al Cavalerilor Teutoni din Regiunea Maramureş cui vă subordonaţi pe cale ierarhică?
Ştefan Ferenczi: – Subordonarea în Ordinul Teuton este către Marele Consiliu Teuton, în care sunt membru cu drept de vot.
Reporter: – Acest ordin mai are şi alţi membri din Carei şi din zona înconjurătoare? Cum au fost aleşi aceşti membri?
Ştefan Ferenczi: – Alegerea celor care vor deveni membri acestui Ordin a fost precedată de o analiză profundă a persoanelor care au bune calităţi de coordonare, organizare şi, nu în ultimul rând, calitatatea de a fi un bun creştin. În curând, din municipiul Carei va fi desemnat Marele Comandant al Regiuni Maramureş, care va avea în subordine cei doi comandanţi de pe judeţele Satu Mare şi Maramures. Suntem în curs de finalizare a acestui demers şi de efecuare a numirilor. Totodată, suntem în cautare de Domniţe şi Domni Cavaleri, care vor avea sarcini şi activităţi bine definite pentru a ajuta activitatea noastră, a Ordinului Teuton
Reporter: – Ce vă propuneţi pentru viitor, în calitate de Cavaler Teuton?
Ştefan Ferenczi: – Sunt foarte multe de făcut, având priorităţi mai mari sau mai mici, pe care trebuie să le rezolvăm, dar activitatea noastra va fi întotdeauna pentru A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA. Dorim să participăm la organizarea şi derularea programelor de promovare a activităţilor de ajutorare, caritabile, a activităţilor culturale-sportive, la organizarea evenimentelor de întâlnire şi cunoaştere a religiei, precum şi a multor alte activităţi şi evenimente. Vre, să organizăm evenimente care duc la valorificarea regiunii noastre frumoase, bogată în istorie şi cultura. Vom incerca să facem cunoscută şi peste hotare frumuseţea Regiuni Maramureş. Considerăm că Biserica lui Cristos a fost una şi va rămâne în sufletul creştinilor aceeaşi unică biserică indivizibilă, indiferent de interesele de grup. Toţi creştinii suntem fii şi ficele lui Dumnezeu Tatăl şi ne închinăm în credinţa creştină aceloraşi valori creştine. Doar uniţi vom putea avea imaginea de mare forţă creştină care impune respect şi păstrează valorile milenare de bază nealterate. Doamne, ajută!
A consemnat Szasz Lorand