Dacă n-ar fi fost lipite afişele candidaţilor în vitrinele magazinelor şi pe panourile special amenajate, mulţi dintre careieni nici măcar nu ar fi ştiut că a început campania electorală. Primele două săptămâni ale campaniei pentru alegerile locale au trecut fără incidente notabile. Asta dacă excludem ruperea afişelor candidaţilor. Însă probabil că se va intensifica în următoarele două săptămâni, pe măsură ce se apropie data alegerilor.

 

 

opinie

Primarul Eugen Kovacs, candidat pentru un nou mandat sub sigla UDMR, derulează o campanie electorală civilizată, încercând să-i convingă pe careieni să-l voteze pe baza realizărilor sale din ultimii opt ani. Investiţiile realizate în Carei în ultimele sale două mandate îi asigură un avantaj considerabil în faţa celorlalţi contracandidaţi. De asemenea, Eugen Kovacs a început să deruleze şi o campanie door to door (din uşă în uşă), însoţit de candidaţii UDMR la Consiliul Local. De asemenea, a participat la o plimbare cu bicicletele prin oraş alături de echipa de candidaţi la Consiliul Local şi de simpatizanţi.
Preşedintele PSD Carei, Ioan Oneţ, candidatul partidului la funcţia de primar al Careiului, şi-a axat şi el campania pe întâlniri directe cu cetăţenii, în cadrul cărora îşi prezintă oferta electorală. A început mai timid, însă majoritatea acţiunilor de campanie sunt programate pentru ultimele două săptămâni. Probabil că este vorba de o strategie a social- democraţilor.
Aceeaşi strategie de a fi prezent cât mai mult în mijlocul careienilor a adoptat-o şi candidatul ALDE la Primăria Carei, Pinter Jozsef. Însoţit de echipele de campanie, Pinter s-a întâlnit cu alegătorii prin piaţă, dar şi în diverse puncte circulate ale municipiului nostru. Candidatul ALDE şi-a axat campania pe prezentarea programului său electoral şi a echipei sale de candidaţi la Consiliul Local.
O cu totul altă strategie, una construită pe atacuri, are candidatul PNL la Primăria Carei, Ilie Ciută. Acesta a început cu prezentarea programului, însă a ajuns rapid la acuzaţii de fals şi fraudă la semnăturile de susţinere. Trimiţându-l pur şi simplu la plimbare, Biroul Electoral de Circumscripţie i-a confiscat arma de atac. A găsit însă rapid alte teme, fiind secondat de soţia sa, care deţine portalul Buletin de Carei. Nu a rămas în Carei nicio groapă, nicio toaletă nefotografiate din cel puţin două- trei unghiuri pentru a fi arătate ca eşecuri ale actualei administraţii. Ciută acuză şi tot acuză, dar ceilalţi contracandidaţi refuză să intre în jocul său. Astfel, Ciută dă impresia unui candidat care vrea să se certe cu cineva, dar nu are cu cine.
În 5 iunie se va vedea care strategie va fi câştigătoare. Va reieşi clar dacă locuitorii municipiului Carei preferă candidaţii cu campanii electorale civilizate sau pe cei cu campanii bazate pe atacuri.