În urmă cu ceva timp, liberalii careieni, în frunte cu candidatul lor la funcţia de primar, Ilie Ciută, spuneau că vor face o campanie electorală curată, bazată pe prezentarea propriilor programe, fără atacuri la persoană. Într-adevăr, s-au prezentat câteva machete frumos colorate şi o serie de măsuri care ar putea asigura dezvoltarea oraşului. Însă orice minune ţine doar trei zile. Aşa că tot s-a ajuns la atacuri. Noroc că ceilalţi trei candidaţi la funcţia de primar nu se lasă antrenaţi în acest circ gratuit.

opinie

După cum am mai arătat, campania paşnică a liberalilor a continuat cu sesizări şi reclamaţii la Biroul Electoral de Circumscripţie, acuzaţii de fraudă şi falsuri, ameninţări voalate cu plângeri penale.
Vârful de lance al campaniei „paşnice” derulate de PNL îl constituie portalul Buletin de Carei, deţinut de Daniela Ciută, nimeni alta decât soţia candidatului liberal la Primăria Carei, Ilie Ciută. Titluri precum „Când respectul pentru comunitate este călcat în picioare”, „Cum scapă de gropi primăria Carei”, „Primarul Kovacs fuge de solicitările consilierului Ciută despre cheltuirea banului public”, „BEC Carei susţinut de presa de casă a primarului evită un răspuns concret”, „Dezinformările presei de casă a Primăriei Carei. Toate tunurile pe Ilie Ciută, liderul liberal”, „Primarul Kovacs bate toţi careienii la capitolul Datorii. Câştigă şi la Intoleranţă”, „Avem un stadion şi un viceprimar fost fotbalist. Ce facem cu ei?” demonstrează campania „paşnică”. Portalul Buletin de Carei e plin de astfel de titluri „paşnice”, dar nu am mai avut răbdare să le caut. Să nici nu mai pomenim de serialele Miss groapa şi Miss buda. Deşi nu semnează articolele respective, careienii ştiu că sunt scrise de Daniela Ciută sau sub îndrumarea sa directă.
Mai pe româneşte, Daniela Ciută îi atacă pe contracandidaţii soţului său, în special pe primarul Eugen Kovacs. Am încercat să aflu părerea soţilor Ciută dacă li se pare normal şi moral ca un jurnalist să îi facă campanie soţului său, să îl ridice în slăvi şi să îi atace vehement contracandidaţii. „Pentru o transparenţă totală, cu care sper că sunteţi de acord, vă rog să postaţi aceste întrebări pe pagina mea de socializare, Ilie Ciută”, mi-a răspuns Ilie Ciută. N-am postat întrebările pe pagina lui de socializare, întrucât am aşteptat un răspuns direct, bărbătesc, nu un tertip pentru a-l ocoli. Daniela Ciută a considerat probabil că nu se poate pronunţa asupra problemei de normalitate şi de moralitate, întrucât nici măcar nu a catadicsit să răspundă.
Mai nou, campania „paşnică” a liberalilor este dusă şi prin intermediul unei părţi a presei judeţene. Apar periodic articole în care liberalii careieni sunt ridicaţi în slăvi, iar contracandidaţii sunt atacaţi uneori mai discret, alteori chiar direct. Am lucrat mai bine de zece ani în presa judeţeană şi îmi dau seama în ce condiţii apar aceste articole. Îşi dau seama şi careienii.
Deocamdată, ceilalţi trei candidaţi la Primăria Carei, Eugen Kovacs, Ioan Oneţ şi Pinter Jozsef, chiar fac o campanie paşnică. Probabil că şi-au dat seama de faptul că locuitorii Careiului sunt suficient de informaţi încât să nu mai poată fi manevraţi prin intermediul scandalurilor create artificial. Careienii vor să afle programele concrete ale candidaţilor la Primărie şi Consiliul Local în campania electorală şi nu sunt interesaţi de circurile gratuite, care oricum nu le aduc niciun câştig.

Szasz Lorand