Pe Youtube a fost postată partea a treia a documentarului Comedianţii. În cadrul acestuia sunt prezentate secvenţe de la piesa de teatru „Sărmanii flăcăi”, a cărei premieră a avut loc luna trecută la Teatrul din Carei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Membrii trupei Comedianţii sunt romi din Carei pregătiţi de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet.

comedianti1

Piesa „Sărmanii flăcăi”, scrisă de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, suprinde modul în care au fost luaţi cu arcanul flăcăii în armata imperială austriacă, înainte de bătălia de la Waterloo. Trupa Comedianţii a înregistrat un adevărat succes cu această piesă.
Documentarul se încheie cu un interviu dat de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, în care explică cum a luat contact cu cultura romă şi care au fost motivele care au determinat-o să încerce să integreze romii în societate prin intermediul teatrului.

Prima parte a documentarului „Comedianţii” urmăreşte condiţiile de trai ale romilor din Carei, modul de integrare a copiilor prin învăţământ şi biserică, respectiv repetiţiile grupului de actori amatori sub îndrumarea învăţătoarei Kolbaszer Erzsebet.
În partea a doua a documentarului sunt prezentaţi actorii romi din piesa cu acelaşi nume şi o parte din repetiţiile la care aceştia au participat, repetiţii care au avut loc zilnic la Centrul social.