După cum era de aşteptat, scandalul a început deja cu mult timp înainte de debutul oficial al campaniei electorale. Nici măcar Postul Paştelui nu a putut frâna patimile politice. De la promisiunile privind campania corectă, bazată pe prezentarea de proiecte concrete, s-a ajuns la plângeri la Biroul Electoral de Circumscripţie şi chiar la ameninţări cu plângeri penale. Cu astfel de atitudini, nici nu e de mirare că tot mai mulţi careieni sunt deja dezgustaţi de politică şi de modul în care unii înţeleg să o facă la nivelul municipiului nostru.

opinie

Unii politicieni îi desconsideră rău de tot pe careieni, crezând că pot manevra poporul cu circul şi scandalul. Nici acum n-au învăţat că locuitorii municipiului Carei nu apreciază astfel de atitudini demne de un bâlci de cel mai prost gust.
Toţi cei patru candidaţi intraţi în curs pentru funcţia de primar au afirmat că vor fi adepţii unei campanii electorale corecte, bazate strict pe prezentarea proiectelor şi programelor proprii, în care nu vor recurge la atacuri murdare. Unii au spus-o în cercuri mai restrânse, alţii chiar pe profilurile lor publice.
Primii care au ieşit la atac au fost liberalii. Aceştia au descins la mijlocul săptămânii trecute la Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Carei pentru a verifica listele cu semnături de susţinere ale foştilor lor colegi, regrupaţi acum sub sigla ALDE, şi a consilierului local liberal Marius Rusu, ce candidează independent pentru un nou mandat. N-au avut nicio treabă nici cu listele UDMR, nici cu cele ale PSD.
De la consultarea listelor s-a ajuns la verificări demne de fosta Securitate. Liberalii au început să-şi noteze numele şi adresele careienilor care apar ca semnatari pe listele de susţinători depuse de ALDE şi Marius Rusu. Apoi au început să-i streseze, chestionându-i telefonic sau prin intermediul mesajelor. Mai ales pe cei aproape 20 de actuali liberali care au semnat pentru foştii lor colegi, exercitându-şi un drept garantat de lege. Nici Postul Paştelui nu a putut tempera pornirile justiţiare ale liberalilor. Preşedinţii UDMR, PSD şi ALDE Carei au depus sesizări la BEC împotriva acestui mod de verificare a semnăturilor, considerând că este vorba de un abuz.
În scurt timp au apărut primele acuzaţii de fraudă şi falsuri. Mai precis, liberalii susţin că ar exista numeroase persoane care apar pe liste, dar spun că nu le-au semnat. În presa de casă a liberalilor a apărut un singur nume, al unei profesoare pensionare, care apare cică pe lista unui alt partid, deşi a semnat doar pentru PNL. După publicarea unui articol “incendiar”, profesoara şi-a amintit că treburile stau puţin altfel. Ba chiar a contactat presa de casă liberală, prezentând cum au decurs lucrurile în realitate. Rectificarea nu a fost publicată nici până în prezent.
Liberalii au vrut să ia din nou la puricat listele de susţinători, însă conducerea BEC Carei i-a refuzat. Acum se aşteaptă răspunsul Biroului Electoral Judeţean (BEJ). Liberalii continuă să ameninţe cu plângeri penale pentru fals, pe care susţin că le vor depune după campanie. Potrivit celor declarate pe Facebook de unul dintre candidaţii PNL la Consiliul Local Carei, pe listele depuse de ALDE şi Marius Rusu au fost găsite circa zece semnături susceptibile de a fi false. La cât tamtam s-a făcut, toată lumea se aştepta la sute de semnături aşa-zis falsificate. Cam aceasta ar fi marea fraudă, zece semnături la peste o mie depuse, adică sub 1%. Nici măcar anularea acestor semnături, dacă acuzaţiile de fals s-ar confirma, nu ar putea să-i scoată din cursă pe candidaţii ALDE şi pe Marius Rusu.
Majoritatea careienilor privesc oarecum dezgustaţi tot acest scandal creat artificial de actualii liberali care încearcă să-şi regleze conturile cu foştii lor colegi trecuţi la ALDE şi cu colegul lor Marius Rusu, care, după ce a denunţat dictatura instaurată în PNL Carei, a ales calea unei candidaturi independente. În loc de o dezbatere publică axată pe prezentarea realizărilor concrete (pentru cei care au aşa ceva), a programelor şi proiectelor, careienii au parte doar de scandal şi circ gratuit. Foarte mulţi dintre ei se întreabă ce se va întampla în campanie şi chiar în ziua alegerilor dacă până şi în precampania din Postul Paştelui s-a ajuns la acuzaţii de fraudă, falsuri şi la ameninţări cu plângeri penale. Din păcate, din cauza acestor atitudini din partea unor politicieni extrem de locali, tot mai mulţi careieni devin dezgustaţi de întreaga clasă politică şi nu vor să mai meargă la vot. La atâta scandal doar de dragul scandalului, nici nu e de mirare!

Szasz Lorand