Trupa de actori amatori romi “Comedianţii” a repurtat un deosebit succes sâmbătă pe scena Teatrului Municipal Carei, fiind răsplătită din plin cu aplauze de către publicul numeros. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, membrii trupei au pus în scenă piesa „Sărmanii flăcăi”, ce suprinde modul în care au fost luaţi cu arcanul flăcăii în armata imperială austriacă, înainte de bătălia de la Waterloo.

comedianti1

Membrii trupei Comedianţii au fost pregătiţi de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, care vrea să integreze în societate romii din Carei, în special copiii, prin intermediul teatrului. Tot învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet este autoarea piesei de teatru “Sărmanii flăcăi”. Acţiunea piesei se joacă în Carei, personajele principale fiind romii. Mai precis flăcăii romi luaţi cu arcanul în armata imperială austriacă şi familiile lor rămase acasă. Familiile rămase în Carei aud de ororile războiului, în schimb flăcăii le trăiesc pe pielea lor. La final, unii dintre ei se întorc acasă glorioşi, dar nu vor fi cu nimic mai deosebiţi în viaţa de zi cu zi.
Actorii romi şi-au jucat rolurile extrem de expresiv, captând imediat atenţia publicului. Cu ocazia prezentării piesei, a fost filmată şi cea de-a treia parte a filmului “Comedianţii”. În primele două părţi sunt prezentaţi actorii romi din piesa cu acelaşi nume şi o parte din repetiţiile la care aceştia au participat.