Câteva plăci de marmură s-au dezlipit zilele trecute de pe bustul lui Petofi Sandor, situat în centrul municipiului Carei. Deşi ar fi putut să strige în gura mare că a fost vorba de un act de vandalism premeditat, incitând astfel de tensiuni interetnice în prag de campanie electorală, UDMR Carei a preferat să angajeze un meşter care să repare stricăciunile.

petofi

Preşedintele Organizaţiei Municipale a UDMR, primarul Eugen Kovacs, şi consilierul judeţean UDMR Emeric Gindele au decis să apeleze la serviciile meşterului Czier Tamás, care să înlocuiască plăcile de marmură desprinse şi crăpate de pe bustul lui Petofi Sandor.
„Dacă a fost un act de vandalism, asta poate să se întrebe oricine. Foarte mulţi careieni îşi pun această întrebare. Am devenit deja paranoici când vine vorba de astfel de lucruri. Eu, personal, nu consider că a fost un act de vandalism. În prezent se lucrează la bustul poetului Petofi Sandor, plăcile urmând să fie înlocuite şi lipite la locul lor pe soclu”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.
Nu la fel s-a întâmplat când au s-au desprins câteva plăci de marmură de pe bustul lui Avram Iancu din Carei. Unii au încercat să profite de acel incident pentru a-i instiga pe români împotriva maghiarilor, susţinând inclusiv că monumentul ar fi fost vandalizat de câţiva tineri maghiari îmbrăcaţi în tricouri albe. Noroc că acei maghiari au existat doar în imaginaţia înfierbântată a unora. În loc să tot reclame vandalizări închipuite, Asociaţia Cultural Patriotică Avram Iancu a schimbat pe cheltuiala sa plăcile de marmură desprinse de pe soclul Crăişorului Munţilor.