În cadrul programului Eco Şcoala, la Liceul Teoretic Carei a fost marcată azi, 22 martie 2016, Ziua Internaţională a Apei, deviza de anul acest fiind „Apele şi locurile de muncă”. Activităţile au fost coordonate de Gabriela Menţiu, profesor de geografie, şi Anita Erdei, profesor de biologie.

apa31

La activităţi au participat eco-partenerii de la Şcoala Gimnazială nr.3 – clasa a III-a B, coordonată de învăţătoarea Gabriela Kocsmaros, Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 – grupa mică, coordonată de educatoarele Judit Szucs şi Hajnalka Czier, iar de la Liceul Teoretic clasele a V-a B şi a IX-a F.
Activităţile au cuprins patru momente importante. În cadrul primului dintre ele, profesoara Gabriela Menţiu a prezentat importanţa locurilor de muncă legate de ape (pescuit, plutărit, acvacultură, scafandri), importanţa descoperirilor geografice realizate prin navigaţie pe oceane. De asemenea, s-a discutat despre apele de suprafaţă din zona Careiului, în special despre râul Crasna, precum şi despre regulile privind protecţia apelor curgătoare, stătătoare şi a celor potabile.
Sub coordonarea profesoarei Anita Erdei, au fost prezentate materiale aduse de preşcolari şi elevi, cum ar fi bucăţi de stuf, cochilii, nisip şi pietriş. De asemenea, au fost prezentate flora şi fauna apelor de suprafaţă.
Elevii şi preşcolarii au luat parte la un workshop de creativitate pe tema apelor. Cei mici, îndrumaţi de colegii lor mai mari, au confecţionat diferite obiecte şi colaje.
Manifestările s-au încheiat cu un flashmob în curtea liceului, condus de eleva Alexandra Olariu din clasa a XII-a C, care i-a pus în mişcare pe participanţi, prezentându-le paşi de dans pe melodia „Marea Neagră”. „La sfârşit, am realizat o picătură de apă cu ajutorul participanţilor la flashmob, acesta fiind mesajul nostru către cei care ne-au privit referitor la concepţia noastră vizavi de necesitatea protejării şi menţinerii apelor în stare corespunzătoare”, ne-a declarat profesoara Gabriela Menţiu.
Programul Eco Şcoala va continua la Liceul Teoretic cu sărbătorirea Lunii Pădurii, în perioada 15 martie- 15 aprilie.