Manifestările dedicate sărbătoriii Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au debutat ieri, 15 martie 2016, cu depuneri de coroane la mormintele celor trei participanţi la Revoluţia din 1948 îngropaţi la Carei, în cimitirul romano-catolic Mestereszi şi în cimitirul reformat. Manifestările au continuat cu depuneri de coroane la statuia lui Petofi Sandor din centrul Careiului şi apoi cu un spectacol inedit la castelul Karolyi.

La statuia lui Petofi Sandor a avut loc un scurt program artistic, în cadrul căruia au fost recitate poezii şi au fost intonate cântece. Directorul Secţiei Carei a Muzeului Judeţean, dr. Hágó Attila Nándor, a arătat că anul acesta organizarea manifestărilor a fost asigurată de către tinerii maghiari, prin intermediul MIK (Iniţiativa Tineretului Maghiar), după care a prezentat semnificaţia istorică a Revoluţiei maghiare din 1848.
Primarul Eugen Kovacs şi viceprimarul Ludovic Keizer au depus o coroană din partea Primăriei Cari. Au mai depus coroane primarul oraşului Polgar, Toth Jozsef, şi viceprimarul oraşului Nyirbator, Nemet Attila. Alte coroane au fost depuse de către Grupa de cercetaşi Grof Karolyi Gyula, FDG Carei, Liceul Romano-Catolic “Josephus Calasantius”, Asociaţia culturală Kaffka Margit, Asociaţia Hallo, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Direcţia de Cultură Carei, Parohia reformată Kertvaros şi UDMR Carei. Depunerea de coroane a fost urmată de intonarea imnului Ungariei de către corul Harmonia.
Seara, la castelul Karolyi a avut loc un spectacol de teatru inedit, pus în scenă de trupa de actori amatori Dömödöm. Regia a aparţinut careiencei Szolomajer Timea, referent în cadrul Direcţiei de Cultură. În discursul său, rostit înaintea reprezentaţiei, primarul Eugen Kovacs a îndemnat maghiarii din Carei la respectarea valorilor naţionale.
Spectacolul realizat de trupa Dömödöm şi colaboratorii săi a fost extrem de apreciat de către public, care a aplaudat minute în şir prestaţia actorilor amatori. Un spectacol modern, foarte deosebit de spectacolele clasice puse până acum în scenă de 15 Martie în Carei.