O echipă de filmare de la postul de televiziune Kanal D a fost agresată joi de un localnic din Prilog Vii în timp ce documenta un reportaj despre preotul exorcist Emanuel Oros. Este vorba de reporterul careian Sebastian Secan şi de cameramanul său, care realizau o anchetă despre preotul Emanuel Oros, cel implicat în furtul moaştelor din Grecia, pentru emisiunea „Asta-i România”, difuzată în fiecare sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Kanal D.

secan1.jpg

Potrivit IPJ Satu Mare, cameramanul care îl însoţea pe jurnalistul Sebastian Secan, reporter la emisiunea „Asta-i România”, difuzată de postul naţional de televiziune Kanal D, a fost agresat de unul dintre discipolii preotului exorcist Emanuel Oros. Acesta l-a lovit pe cameraman cu un lemn peste membrele superioare, distrugându-i un set de căşti pe care cel agresat le avea asupra lui. Discipolul preotului exorcist, G. Pop, în vârstă de 32 de ani, este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe.
Jurnalistul Sebastian Secan a realizat anul trecut un material despre preocupările nu tocmai creştineşti ale preotului Emanuel Oros. Pe lângă furtul moaştelor din Grecia, preotul Emanuel Oros este acuzat că şi-a întemeiat un aşezământ comunitar mixt în pădurea de la Prilog Vii, în care sunt cazaţi de-a valma bărbaţi şi femei.
Acuzându-l şi de exorcisme în exces, la sfârşitul lunii ianuarie 2016, conducerea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a dispus ca până la data de 1 martie 2016, preotul Emanuel Oros să îndrume persoanele “care se găsesc în locaţia de la pădurea – Prilog Vii să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română”.
Jurnalistul Sebastian Secan urmărea probabil dacă preotul exorcist s-a conformat dispoziţiilor primite din parte episcopului Iustin Sigheteanul. După cum au decurs lucrurile, e clar că preotul Emanuel Oros nu a renunţat la discipolii săi, care îl venerează mai ceva ca şi pe un lider de sectă.
Portalul Opinie de Carei l-a contactat pe jurnalistul Sebastian Secan, care a refuzat să dea orice declaraţie pe marginea acestui incident.
Sebastian Secan este originar din Carei. Din 2003 până în 2011 a scris pentru săptămânalul trustului Media Pro „Clujeanul”, apoi a lucrat pentru Adevărul de Seară Cluj-Napoca, pentru cotidianul naţional Adevărul, dar şi pentru Click!. A scris câteva articole şi pentru Forbes şi Men`n Health. Începând din 2011, lucrează ca reporter pentru emisiunea de tip magazin „Asta-i România”, difuzată în fiecare sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Kanal D.
În 2014, a obţinut un premiu APTR (n.r. Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România) pentru reportajul „Mocăniţa”, filmat în Maramureş, pe Valea Vaserului.