Interviu cu consilierul local PNL Marius Rusu, care intenţionează să candideze ca independent pentru un nou mandat

rusu
Reporter: – Când ai devenit membru al PNL Carei şi care au fost motivele care te-au determinat să te înscrii în acest partid?
Marius Rusu: – În 1995, la vârsta de 16 ani, m-am înscris în PL ’93 Carei, la organizația de tineret. Nu știam prea multe despre politică, dar aparțineam unui grup de tineri care ne întâlneam săptămânal într-o sală din incinta castelului Karolyi și ne gândeam ce activități am putea organiza pentru tinerii din Carei. Mai târziu PL ’93 a fuzionat cu PNL și astfel am devenit membru PNL Carei. În același an am mers la facultate și m-am înscris în PNL Cluj Napoca, ca membru cu drepturi depline, nu în organizația studenților liberali. Am activat trei ani buni, apoi în ultimul an de facultate am lasat-o mai moale, examene, licență, etc. Motivele, idealiste, dorința de a face ceva pentru semenii mei, la început tinerii, apoi careienii.
Reporter: – Cum a fost în PNL Carei înainte şi după ce Ilie Ciută a devenit preşedinte al organizaţiei?
Marius Rusu: – Înainte de Ilie Ciută, cu Emil Petcu președinte a fost cel puțin interesant. Eram în lotul de “juniori” ai PNL Carei, tânără speranță în devenire, ca la fotbal. La alegerile din 2004 am fost pe loc semieligibil pe lista de consilieri ai PNL Carei și, astfel, în februarie 2006 am devenit consilier local. După ce Ilie Ciută a devenit președinte la început a fost bine, eram o echipă unită, dar apoi ușor, ușor lucrurile au deviat spre o non-democrație autoritară și discreționară.
Reporter: – În Carei s-a tot auzit că politica liberală e costisitoare. Câţi bani ai dat partidului până în prezent şi sub ce formă?
Marius Rusu: – Pe scurt o sumă de cinci cifre în 14 ani, constând în cotizație lunară, contribuție la activități și campanii electorale.
Reporter: – Toţi membri contribuie la fel sau în funcţie de potenţa lor financiară?
Marius Rusu: – În funcție de calitatea politică, consilierii o anumită sumă, membrii Biroului Politic o altă sumă și membrii 1 leu lunar.
Reporter: – În 2012 era vorba să devii candidatul PNL, sub sigla USL, la funcţia de primar al municipiului Carei. Cum a ajuns să candideze Adrian Bucureştean?
Marius Rusu: – Am fost propus, dar din cauza luptelor interne, a unor probleme personale și a unor strategii de manipulare bine țintite, m-am retras în ultimul moment.
Reporter: – Cum de ai rămas în PNL şi nu te-ai dus la PLD? Ciută şi Bucureştean au intenţionat să treacă şi ei la PLD?
Marius Rusu: – De la vârsta de 16 ani sunt liberal și aș fi rămas în continuare, dar democrația nu se pupă cu “dictatura”. A existat o perioadă de “paralizie” politică în PNL Carei, probabil unii s-au hotărât mai greu în privința faptului de a fi liberal în PNL sau PLD.
Reporter: – Cum apreciezi activitatea colegilor tăi liberali în Consiliul Local Carei?
Marius Rusu: – Eu, de felul meu, încerc să evit cearta, mai ales dacă nu e constructivă, îi respect pe ceilalți, mi se pare inutil să repet ceea ce au zis antevorbitorii mei sub altă formă, unii vorbesc doar să se audă vorbind, cred că ți-am răspuns astfel la întrebare.
Reporter: – Care sunt motivele pentru care ai fost tras pe linie moartă de conducerea PNL Carei? Pe cine ai supărat şi cum?
Marius Rusu: – Lucrurile stau un pic altfel, mai degrabă eu m-am retras încet, dar sigur din toate structurile PNL, s-au schimbat mult lucrurile din 2002 când am revenit în PNL Carei. Nu mă regăsesc de o bună bucată de vreme în strategiile, tacticile și linia politică imprimată de conducerea actuală, nici la nivel național, dar în special la nivel local.
Reporter: – În ce relaţii eşti cu Ilie Ciută? În ce relaţii eşti cu Adrian Bucureştean?
Marius Rusu: – Am vrut în decembrie 2015 să am o discuție cu dânsul, dar a fost ocupat, acum am devenit eu ocupat. Oricum, nu m-a contactat de atunci să purtăm acea discuție, care acum e tardivă. Cu Adrian am fost colegi de liceu, apoi de partid, acum suntem doar cunoștințe.
Reporter: – Ce obligaţii pe linie de partid au liberalii vizavi de blogul Buletin de Carei, deţinut de soţia lui Ilie Ciută?
Marius Rusu: – Pe linie de partid niciuna, dar constat că unii și-au transformat pagina de Facebook în site de reclamă pentru BdeC.
Reporter: – În ce relaţii sunt consilierii liberali cu bucureşteanul Horia Mărieş? Acesta se implică în activitatea PNL Carei?
Marius Rusu: – Aș sări peste această întrebare. Nu e important Horia Mărieș pentru Carei.
Reporter: – Ce planuri ai în privinţa carierei tale politice în viitorul mandat?
Marius Rusu: – În viitorul mandat îmi doresc să actualizez unele hotărâri vechi ale Consiliului Local, care sunt depășite de vremuri. Un exemplu scurt și concret, un oraș din România impune patronilor de localuri obligatoriu să închirieze spațiu pe domeniul public și să își construiască terase, noi îi împingem spre faliment pe cei care doresc să își construiască terase la Carei. Pe scurt, o mini debirocratizare a Consiliului Local în raport cu cetățenii.
Reporter: – Un scurt mesaj către careieni.
Marius Rusu: – După 10 ani şi jumătate de activitate ca și consilier local am experiența, dorința și voința necesare pentru a iniția și susține proiecte de hotărâre care să ușureze, nu să complice viața careienilor.

A consemnat Szasz Lorand