Europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură în Parlamentul European, a participat sâmbătă la o întâlnire cu fermieri din zona Careiului. La întâlnirea care s-a desfăşurat la sala de evenimente Dream au mai participat: co-preşedinţii PNL Satu Mare, Adrian Cozma şi Romeo Nicoară, viceprimarul comunei Santău, Sergiu Silaghi, şi directorul ANIF Carei, Zoltan Pop.

Europarlamentarul Daniel Buda a făcut o radiografie a problemelor cu care se confruntă fermierii români. Cea mai mare problemă o constituie lipsa asocierii. „Fermierii nu înţeleg că doar prin asociere pot face faţă provocărilor pieţei Uniunii Europene”, a arătat europarlamentarul. În România, gradul de asociere este de circa 10%, în timp ce în Franaâa este de 90%. Fermierii români nu au altă alternativă. Pentru ei principala problemă nu o constituie producţia, ci comercializarea producţiei la preţuri care să le asigure profitabilitatea. „Dacă nu se asociează, fermierii noştri sunt condamnaţi să dispară”, a adăugat Daniel Buda.
Alte probleme enumerate de europarlamentar sunt: gradul scăzut de absorbţie al fondurilor europene în agricultură, rigiditatea organelor statului, care în loc să ajute fermierii fixează criterii suplimentare faţă de cele solicitatea de UE, ghidurile care se schimbă în timpul procedurilor, adică schimbarea regulilor jocului în timpul jocului, lipsa de informare a fermierilor, respectiv pasivitatea aceastora când drepturile le sunt afectate.
Directorul ANIF Carei, Zoltan Pop, i-a îndemnat pe fermieri să dezvolte sisteme de irigaţii, folosind apa depozitată în canalele de desecare ale ANIF, în condiţiile în care apa va fi cea mai mare problemă cu care se va confrunta agricultura în anii următori. ANIF Carei administrează 6.000 km de canale, care sunt colmatate. Aceste canale trebuiesc redimensionate pentru a putea depozita cât mai multă apă. În Ungaria, statul face investiţii masive în acest domeniu, a arătat directorul Zoltan Pop.
Europrlamentarul Daniel Buda a arătat că 45% din suprafaţa agricolă a României este controlată de străini, îndemnându-i pe fermieri să nu îşi vândă atât de uşor terenurile. „Există riscul ca străinii să cumpere suprafeţe mari de teren teren şi apoi să le lase necultivate pentru a ne bliga să importăm produse agricole”, a atras atenţia Daniel Buda. Europarlamentarul a specificat că sunt bineveniţi investitorii serioşi din străinătate, care îşi investesc capitalul, de exemplu, în ferme pe teritoriul României.
Alte probleme luate în discuţie s-au referit la riscul ca terenurile care nu vor fi întăbulate până în 2020 să nu mai primească subvenţii, cofinanţările la proiecte, modul diferit în care sunt tratate de către Fisc societăţile agricole şi SRL-urile care arendează terenuri agricole, respectiv dificultăţile întâmpinate la asociere de către fermieri. La final s-a ridicat problema pălincii şi a accizelor, Daniel Buda promiţând că se va informa şi va interveni pe această temă în Parlamentul European.

Szasz Lorand