Prima sentinţă în dosarul reglării mafiote de conturi din Carei

La al treizecilea termen al unui proces care a durat peste doi ani, Judecătoria Satu Mare a pronunţat în urmă o lună şi jumătate sentinţa în dosarul reglării mafiote de conturi care a avut loc în mai 2008 la Carei. Patru dintre cei 23 de inculpaţi în dosar au fost condamnaţi la închisoare cu executare, ca urmare a contopirii sentineţelor cu altele pronunţate în alte dosare. Din cauza prescrierii, inculpaţii au putut fi condamnaţi doar pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri.

sentinta

Au fost condamnaţi la pedepse cu executare patru lideri ai contrabandiştilor din zona Halmeu – Porumbeşti, care mai primiseră condamnări şi în alte dosare. Delegan Francisc a fost condamnat 4 ani şi 4 luni închisoare, Kapusi Szilard Jozsef la 4 ani şi 6 luni de închisoare, Moldovan Viorel la 5 ani şi 10 luni de închisoare, respectiv Olah Nicolae la 4 ani şi 10 luni închisoare.
Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare: Delegan Attila – un an şi 6 luni închisoare cu suspedare, Delegan Gabor – un an şi 6 luni cu suspendare, ucraineanul Sestak Mihailo- Mihailovici – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, ucraineanul Nagy Mikola- Mikolovici – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Deak Sandor Iosif – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Mariţa Viorel – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Szollosi Lorand Ioan – un an şi 6 luni cu suspendare, Dankai Ioan Tibor – un an şi 6 luni cu suspendare, Vaina Remus Andor – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Kegyes Tamas Szilard – un an şi 6 luni cu suspendare, Szmutku Tibor Attila – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Trella Ervin Attila – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Paul Vasile Doru – un an şi 6 luni cu suspendare, Komaromi Tibor – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Belenyi Nicolae – un an şi 6 luni cu suspendare, Ciornei Ioan – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Trella Rolland Andras – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Şimon Emeric Robert – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Szemak Pal – 2 ani şi 6 luni cu suspendare,
Inculpaţii au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Pentru infracţiunile de loviri şi alte violenţe, respectiv de distrugere, datorit[ timpului ]ndelungat scurs de la comiterea faptelor, a intervenit prescripţia. De asemenea, inculpaţii au fost achitaţi de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de tâlhărie.
Atât inculpaţii cât şi cele două victime din Carei (Alexandrescu Marius şi Lemak Csaba) au atacat sentinţa propunţată de magistraţii Judecătoriei Satu Mare.
Reglarea mafiotă de conturi din 8 iunie 2008 a şocat Careiul prin violenţa sa. În jur de 30 de contrabandişti din zona Halmeu-Porumbeşti, alături de mafioţi ucraineni şi bătăuşi tocmiţi din Budapesta, au năvălit asupra a doi careieni aflaţi pe o terasă, pe care îi suspectau că le-au jefuit depozitele clandestine de ţigări. Una dintre victime a fost bătută cu sălbăticie şi tâlhărită, după care agresorii au sechestrat-o, încercând să o transporte într-un loc necunoscut cu o maşină. Viaţa victimei a fost salvată printr-un gest de ultim moment.


Lasă un răspuns