Din moment ce unii aşa-zişi apărători ai românismului din Carei au fost atât de deranjaţi de inscripţia „Kürtős kalács”, a adăugat şi “Cozonac secuiesc”. Iniţial, s-a gândit să scrie şi în limbile engleză şi franceză, însă s-a temut că vor fi prea mici caracterele de pe baner, spune Oláh Balázs, comerciantul secui de lângă Catedrala Ortodoxă.

kurtos
Navigând pe internet, Oláh Balázs a aflat ce senzaţie a creat în Carei inscripţia firmei sale. “Nici nu am visat la un asemenea scandal, mai ales că denumirea de kürtős kalács nu poate fi tradusă, fiind vorba de un produs carcateristic secuiesc”, ne-a declarat Oláh Balázs. Acesta vinde de doi- trei ani diverse produse în Carei. Nu câştigă foarte mult, dar trebuie să trăiască şi el din ceva. Provine din Corund, însă în zona respectivă prosperă doar cei care stau pe marginea drumului principal, numai acolo se poate face vânzare. Tocmai din acest motiv a venit la Carei, căci trebuie să-şi vândă şi el undeva produsele. Închiriază terenul de lângă Catedrala Ortodoxă.
Brusc, Oláh Balázs nici nu a putut să ne răspundă dacă pe inscripţiile comercianţilor din Corund (Harghita) denumirea de “kürtős kalács” apare şi în limba română. “Această denumire nu poate fi tradusă. Am pus pe baner termenul de “cozonac secuiesc”, dar nu înseamnă acelaşi lucru”, spune Oláh Balázs. Acesta a adăugat că, în opinia sa, este trist ca cineva să se lege de asemenea treburi. Întrebat cine preferă kürtős kalács, românii, maghiarii, şvabii sau romii, secuiul Oláh Balázs a oferit un răspuns extraordinar: “Cu toţii. Nu există deosebire. Ştiţi, kürtős kalács se mănâncă, nu se scrie”.
Blogul liberalilor careieni s-a revoltat în urmă cu câteva săptămâni, reclamând faptul că banerul întreprinzătorului secui pe care era trecut doar “Kürtős kalács” constituie o adevărată provocare la adresa românilor din Carei. De parcă aceasta ar fi fost cea mai gravă problemă din municipiul Carei. În cele din urmă, cel mai deştept a cedat şi aşa a apărut mult dorita inscripţie “Cozonac secuiesc”. Asta da victorie a românismului la Carei!