Interviu cu preşedintele Mişcării Populare Carei, Codruţ Todoran

codrut

Reporter: – Ce obiective ţi-ai propus în calitate de preşedinte al Mişcării Populare Carei?
Codruţ Todoran: – Noi, cei de la Mişcarea Populară, vrem să facem cu totul altfel de politică, mai pe placul şi mai aproape de careieni. Vreau să promovez mai mulţi tineri, care nu au făcut până acum politică, dar care sunt implicaţi în activităţile sociale ale oraşului şi care, din cauza „veşnicilor politruci” din partidele clasice, n-au nicio şansă să se afirme. Vrem să promovăm noi proiecte de dezvoltare a oraşului, respectiv să sprijinim lucrurile bune care s-au făcut şi se fac. Adică pur şi simplu să fim în slujba comunităţii.
Reporter: – De ce ai ales Mişcarea Populară?
Codruţ Todoran: – Am ales acest partid pentru că, din convingere, sunt de dreapta. Mişcarea Populară este un partid unde nu ni se impune de la centru ce liste de candidaţi să avem şi ce alianţe să facem pe plan local. În plus, este vorba de un partid tânăr, printre puţinele, dacă nu chiar unicul din România, care chiar funcţionează pe baza unor reguli democratice.
Reporter: – Mişcarea Populară va avea candidat propriu la Primăria Carei?
Codruţ Todoran: – Vom avea 100% candidat la funcţia de primar al municipiului Carei. Am făcut un profil al candidatului ideal, care ar fi următorul: să fie tânăr, bun familist, cu studii superioare, care până acum nu a mai făcut politică, careian get-beget (născut şi crescut aici), de preferinţă cu activităţi sociale, bun cunoscător al problemelor administrative, simpatizat de careieni, indiferent de vârstă, naţionalitate, religie sau orientare politică.
Reporter: – Chiar crezi că vei găsi un asemenea candidat? Dacă-l chiar îl găseşti şi eu voi vota cu el!
Codruţ Todoran: – Ştiu că e aproape imposibil să găsesc, până acum n-am avut succes, dar este vorba de un profil. Mă bazez şi pe sugestiile concetăţenilor mei pentru a găsi acest candidat ideal.
Reporter: – În cazul în care nu vei reuşi să găseşti acest candidat ideal, vei accepta provocarea de a candida la funcţia de primar al Careiului din partea Mişcării Populare?
Codruţ Todoran: – Încă nu e stabilit cine va candida din partea Mişcării Populare, dar orice preşedinte de partid trebuie să fie pregătit oricând să-şi reprezinte formaţiunea politică la alegerile locale.
Reporter: – Ce fel de strategie veţi adopta în campanie?
Codruţ Todoran: – Vom fi partidul care va face o campanie elegantă, bazată pe prezentarea de programe şi proiecte locale, de promovarea a unor tineri, fără să recurgem şi să ne lăsăm antrenaţi în atacuri la persoană. Nu vom ataca doar de dragul de a ataca, nu vom critica doar de dragul de a critica, ci vom veni cu argumente pertinente. Lansez un apel către toţi liderii partidelor politice din Carei să adoptăm un cod de conduită în campanie, pe care să-l respectăm cu toţii.
Reporter: – Ce prevederi ar conţine acest cod de conduită în campanie?
Codruţ Todoran: – Cum am spus anterior, fără atacuri la persoană, să nu ne mai rupem unii altora afişele şi banerele, să nu le lipim unele peste altele, să nu recurgem la afişaje ilegale, să nu ne reclamăm unii pe alţii la Poliţie şi să nu ne facem plângeri penale reciproce. Bineînţeles că acest lucru se referă doar la afişajul electoral, nu la săvârşirea altor infracţiuni. Suntem de acord cu orice alte sugestii de acest gen, care ar duce la îmbunătăţirea climatului politic şi a încrederii în politicieni. Dacă vrem ca locuitorii Careiului să aibă încredere în noi, în primul rând noi suntem cei care trebuie să demonstrăm că avem încredere unii în alţii. La noi, la Mişcarea Populară, doamna Reka Roşu va fi şefa de campanie şi propun ca toţi şefii de campanie să facă schimb de numere de telefon pentru a putea rezolva rapid orice problemă care s-ar ivi în timpul campaniei.
Reporter: – Chiar crezi că toate partidele din Carei ar putea decide respectarea acestui cod?
Codruţ Todoran: – Sunt optimist din fire. Cred că da. Pe toţi preşedinţii de organizaţii politice din Carei îi cunosc personal şi sunt convins că majoritatea vor da dovadă de bun simţ şi de fair-play în bătălia electorală. Să nu uităm că există viaţă şi după alegeri. Din punctul meu de vedere, să strici prietenii din motive politice sau de fotbal e cea mai mare prostie. Am prieteni în toate partidele şi vreau să rămânem prieteni şi după alegeri.
Reporter: – Ce obiective aveţi la Consiliul Local?
Codruţ Todoran: – Fiind vorba de un partid nou înfiinţat şi având în vedere forţa UDMR la nivel de Carei, ar fi un rezultat bun dacă am obţine două- trei locuri în Consiliul Local.
Reporter: – Un scurt mesaj către careieni…
Codruţ Todoran: – Stimaţi careieni, chiar dacă sunteţi dezamăgiţi de actuala clasă politică, trebuie să vă implicaţi pentru că doar aşa poate să apară o nouă generaţie de politicieni care să ne dea speranţe pentru viitorul nostru şi al copiiilor noştri. Profit de ocazie pentru a anunţa că, din cauza unei modificări de ultim moment, fostul preşedinte al ţării şi actualul preşedinte al Mişcării Populare, Traian Băsescu, nu va mai veni în week-end la Carei, limitându-se la o vizită în Satu Mare. În schimb, Traian Băsescu a promis că va fi prezent în municipiul nostru în data de 22 aprilie, când va avea loc lansarea candidaţilor Mişcării Populare Carei.

A consemnat Szasz Lorand