La solicitarea portalului Opinie de Carei, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare ne-a comunicat o evaluare a activităţii Poliţiei Municipiului Carei pe anul 2015. Potrivit datelor comunicate, în cursul anului trecut au fost înregistrate 361 de furturi, adică aproape unul pe zi. De asemenea, anul trecut au fost arestaţi preventiv 16 infractori.

dinu urate

Urmare a activităţilor desfăşurate în cursul anului trecut, efectivele Poliţiei municipiului Carei au început urmărirea penală în 685 infracţiuni. Din totalul infracţiunilor constatate, 12 sunt de natură economico-financiară, 515 judiciare şi 158 de altă natură. Poliţia Carei a propus şi a înaintat parchetelor soluţii legale pentru un număr de 357 infracţiuni.
Pe linia infracțiunilor contra persoanei au fost constatate 123 de infracțiuni comise cu violenţă, din care 46 vătămări corporale din culpă, 75 loviri și alte violențe și două ucideri din culpă. Este de subliniat faptul că în anul 2015 nu s-au înregistrat omoruri sau infracţiuni comise cu arme de foc pe raza municipiului.
Criminalitatea contra patrimoniului se constituie ca fiind cea importantă grupă de infracţiuni în jurul căreia activitatea noastră se concentrează. Au fost sesizate 436 fapte penale contra patrimoniului, din care 361 reprezintă furturi, 12 sunt înşelăciuni, 39 distrugeri, şase tâlhării, 18 alte infracţiuni.
La începutul anului 2015 se aflau în lucru 465 fapte comise de autori necunoscuţi, au fost înregistrate 347 şi soluţionate 322.
În cursul anului 2015 au existat în lucru 395 fapte de furt rămase cu autori neidentificați, s-au înregistrat 264, s-au soluționat 251.
S-au aflat în lucru 1130 lucrări şi dosare penale, au fost rezolvate 508, în 685 cauze a fost începută urmărirea penală, iar 82 au fost înaintate procurorului cu propunere de trimitere în judecată. Față de un număr de 24 suspecți au fost dispuse măsuri preventive, 16 fiind arestaţi preventiv .
Activităţile de combatere a contrabandei cu ţigări şi a comerţului ilicit au dus la confiscarea de către efectivele Poliţiei Carei a 16.422 fire de ţigări fiind înregistrate un număr de 10 cauze penale pe linia Legii 86/2006 privind contrabanda cu ţigări de provenienţă Ucraina. În cooperare cu alte structuri au mai fost confiscate 900 pachete (18.000 fire) de țigări de proveniență Ucraina.
Pe linia siguranței rutiere, în perioada analizată, pe raza de competenţă a biroului rutier Carei au avut loc 55 accidente de circulaţie, care s-au soldat cu 70 victime omenesti, respectiv 5 morţi, 19 răniţi grav, 46 răniţi uşor . Pe raza municipiului Carei au fost înregistrate 32 accidente, 25 au avut loc în interiorul municipiului, iar 7 pe drumuri din afara acestuia .
În cazul a cinci accidente autorii acestora au părăsit locul comiterii evenimentului, reuşindu-se indentificarea tuturor celor vinovaţi de comiterea lor.
Pentru combaterea indisciplinei rutiere au fost aplicate un număr de 7.696 sancţiuni contraventionale, dintre cele care constituie principalele cauze generatoare menţionând: 1.292 pentru viteză , 833 abateri pietoni şi 72 pentru neacordarea priorităţii de trecere. Au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce un număr de 201 permise de conducere, din care 33 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice , 72 pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere , 46 pentru depăşire neregulamentară, 31 pentru viteză excesivă, precum şi 17 pentru alte abateri. Au fost constatate 56 infracţiuni la regimul circulaţiei .
Siguranța în școli a constituit o prioritate pentru polițiștii de proximitate fiind desfășurate 135 de activităţi cu caracter preventiv în unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza municipiului, concretizate în intocmirea şi executarea unui număr de 31 de planuri de actiune, respectiv 109 de şedinţe de instruire sau prezentare a unor materiale preventive ori alte informări. În vederea prevenirii abandonului şcolar, în cursul perioadei de referinţă au fost desfăşurate 42 de acţiuni la baruri, terase, pentru identificarea elevilor care frecventează localurile publice în timpul cursurilor, ocazie cu care au fost depistaţi un număr de 36 elevi în localurile de alimentaţie publică absenți de la cursuri, fiind înaintate în acest sens, adrese către conducerile unităţilor de învăţământ.
S-a intervenit la un număr de 1.363 de evenimente, din care 559 sesizări prin SNUAU 112. În toate cazurile, timpul de reacţie încadrându-se in intervalul de până la 10 minute. De menționat faptul că au fost solicitări la evenimente care, în urma verificărilor, nu s-au confirmat, fapt pentru care au fost sancționate contravențional 45 de persoane, conform O.G. nr. 34/2008 si Legea 61/91.
În vederea realizării obiectivelor prioritare pe termen scurt şi eliminarea sincopelor identificate, Poliţia municipiului Carei şi-a stabilit mai multe priorităţi, enumerate de comisarul şef Dinu Urâte:
– Creşterea siguranţei cetăţeanului prin sporirea prezenţei poliţieneşti în
stradă, regândirea dispozitivului de ordine şi siguranţă publică;
– Reducerea criminalităţii judiciare, în special a celei comisă cu violenţă;
– Creşterea prevenţiei şi combativităţii în trafic a efectivelor de poliţie prin manifestarea unei exigenţe sporite pe linia aplicării codului rutier;
– Susţinerea perfecționării sistemului de monitorizare video a locurilor de interes operativ de pe raza municipiului Carei.