Cămătarii pot fi recunoscuţi uşor în peisajul careian. În primul rând după lanţurile de bou care le atârnă în gât. Apoi după ghiulurile masive de aur din cauza cărora abia îşi mai pot mişca degetele. Şi nu în ultimul rând după figurile dubioase şi cefele lor groase. Foarte mulţi careieni au căzut victime ale acestor indivizi fără niciun Dumnezeu, însă niciunul dintre ei nu a răspuns în faţa legii pentru faptele sale. Deocamdată.

opinie

Asemenea indivizi ordinari populează din păcate şi Careiul. Este vorba despre nişte paraziţi ordinari, care fac avere pe spinarea nenorociţilor. Este vorba, în general, de oameni săraci, cărora băncile nu le acordă gredite. Aşa că sunt nevoiţi să apeleze la cămătari, crezând că astfel vor scăpa de necazurile financiare.
Spre deosebire de bănci, cămătarii careieni sunt mult mai operativi. Cu o singură condiţie, ca cel care a ajuns să le ceară bani să aibă o garanţie solidă. În majoritatea cazurilor e vorba de apartamentul pentru care au muncit o viaţă întreagă. Însă sunt acceptate şi alte garanţii, cum ar fi bijuterii de aur, telefoane mobile, electrocasnice şi autoturisme, în funcţie de valoarea împrumutului solicitat.
Suma pe care cămătarul e dispus să o împrumute celui aflat la necaz nu depăşeşte o treime din valoarea reală a apartamentului lăsat în garanţie. Dobânda, în cel mai fericit caz, este de 10% pe lună, dar poate fi şi mai mare, în funcţie de disperarea solicitantului, denumit “pasăre” sau “fraier” în argoul cămătarilor. În cazul în care cel împrumutat reuşeşte să-şi achite datoria, cămătarul îşi dublează suma investită în cel mult zece luni. În cazul în care victima nu reuşeşte să achite ratele, cămătarul îşi însuşeşte imediat garanţia. Ordinarul cămătar n-are niciun fel de remuşcare că a lăsat un om fără agoniseala sa de o viaţă, lipsindu-l de un acoperiş deasupra capului.
De ruşine sau de frică, careienii ţepuiţi de cămătari nu au curajul să se adreseze Poliţiei. Deşi Codul Penal incriminează cămătăria de o bună perioadă de timp, cămătarii careieni îşi văd liniştiţi de treabă, mizând în continuare pe tăcerea victimelor. Majoritatea cămătarilor care au făcut avere pe seama careienilor naivi sunt de etnie romă şi acţionează în cartierul Eliberării. Îi ştie tot Careiul, după cum îi ştiu şi poliţiştii.

Szasz Lorand

P.S. Vom reveni în curând cu nume şi date concrete despre aceşti cămătari care au nenorocit zeci poate chiar sute de careieni.