Când descoperi gaura din kürtőskalács!

Persoane vigilente din Carei, care n-au cu ce să-şi omoare timpul, au identificat o nouă provocare a spiritului românesc. Cel care se face vinovat de provocare interetnică este nimeni altul decât întreprinzătorul din Secuime, care vinde kürtőskalács lângă catedrala ortodoxă din Carei. Probabil că, în minte odihnită a unor mari români, aceasta este cea mai mare problemă cu care se confruntă municipiul nostru. De-a dreptul penibil!

kurtos

„Trecem în fiecare zi pe lângă ea şi nu înseamnă că dacă nu am semnalat nu am observat-o. Am încercat să păstrăm un climat liniştit pentru că şi aşa careienii se confruntă în ultimul timp cu reale probleme legate de căile de acces din oraş. Dar provocările continue la care este supusă comunitatea românească ne determină să intervenim. Locuim totuşi în ţara numită România, indiferent că suntem români sau maghiari. Ca fiecare ţară de pe acest mapamond, are legile ei”, scrie distinsa jurnalistă Daniela Ciută pe blogul său familial, devenit goarna liberalilor careieni.
Cititorul care nu o cunoaşte pe distinsa jurnalistă ar avea impresia că urmează o dezvăluire de-a dreptul şocantă. „Unde aţi văzut în Germania, Franţa sau Ungaria ca firmele comerciale să aibă numai inscripţia în limba etniei proprietarului, ignorând total limba oficială a ţării respective?”, continuă distinsa jurnalistă pe acelaşi ton grav.
Am urmărit cu sufletul la gură să văd cu ce nouă provocare au ieşit la rampă maghiarii, chiar dacă aveam mari dubii în privinţa dezvăluirii, având în vedere persoana din partea căreia vine. Am rămas de-a dreptul şocat când am văzut că este vorba de întreprinzătorul din Secuime, care vinde kürtőskalács lângă catedrala ortodoxă. Distinsei Daniela Ciută i-a sărit în ochi că pe reclama acestuia scrie „Kürtőskalács”. Asta da provocare!
Demult nu am mai râs atât de bine, deşi distinsa Daniela Ciută mi-a oferit suficiente motive în ultima perioadă. Probabil că soţia co-preşedintelui Carei consideră că a inventat gaura din kürtőskalács cu acest articol incisiv, în care îl acuză de provocare interetnică pe bietul întreprinzător din Secuime. Pentru a-i linişti sentimentele naţionaliste, îi solicităm întreprinzătorului să pună o reclamă pe care să scrie „Curtoşcalaci” sau „Chiurtoşcalaci”, ca să priceapă toţi românii din Carei ce vinde el acolo. Căci, în caz contrar, românii din Carei vor trece în fiecare zi pe lângă standul său şi habar nu vor avea cu se ocupă el de fapt acolo. Din cauza ignoranţei sale poate izbucni oricând un conflict interetnic foarte sângeros. Nu este exclus ca secuiul să fie, de fapt, un agent provocator, trimis în Carei de grupuri de interese oculte ca să îi provoace pe români. Am glumit, dar sunt convins că unii se gândesc în mod serios la astfel de ipoteze. Mare e Grădina Domnului şi mulţi proşti au sărit gardul!


Lasă un răspuns