Nu mor caii când vor câinii!

Profitând de inculparea de către DNA a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a cărui familie deţine Gazeta de Nord-Vest, cotidian judeţean la care am ocupat funcţia de director în ultimii doi ani, consacrata jurnalistă Daniela Ciută şi comentatorii săi fideli au ajuns să-mi cânte prohodul, de fapt arestarea şi chiar condamnarea. Nici măcar nu le-a trecut prin cap că poate că treburile nu stau chiar aşa cum îşi închipuie. Probabil că timpul va demonstra acest lucru. Trebuie doar puţină răbdare şi mai puţină înverşunare.

opinie
În articolele legate de reţinerea şi apoi de arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, semnate de întreaga redacţie a blogului familial Buletin de Carei, am fost etichetat drept traficant de influenţă şi şantajist. Redacţia Buletin de Carei susţine că aceste etichete apar în referatul DNA prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Govor. Am citit şi eu articolul respectiv şi într-adevăr numele meu apare într-un subtitlu al articolului publicat de cotidianul Adevărul. Având în vedere că un referat de arestare nu obişnuieşte să aibă intertitluri, înclin să cred că acesta aparţine mai degrabă jurnalistului care a scris articolul intitulat „Cum funcţionau reţelele de trafic de influenţă, şantaj şi ameninţare ale baronului Mircea Govor, de la Satu Mare”. În tot acel articol, pe lângă acel intertitlu, numele meu mai apare o singură dată. „Ca atare, Govor îi comandă redactorului şef de la Gazeta de Nord-Vest, Szasz Lorand, investigaţii care să demaşte <activitatea pretins infracţională desfăşurată de Dicu Levente Zsolt>”, scrie în articolul care citează referatul DNA. Într-adevăr, lucrurile aşa s-au întâmplat. Dacă întreaga redacţie Buletin de Carei ar fi citit în întregime articolul, ar fi observat cine pe cine a şantajat apoi cu rezultatele acestei investigaţii. În mod cert, nu eu am fost acela. Şi au mai fost şi alte articole de-ale mele folosite în acelaşi scop, dar în mod cert nu de către mine. Din păcate, Daniela Ciută a uitat extrem de repede că, pe vremea când eram redactor şef la Buletin de Carei, mă băga în fiecare luni în şedinţe de-a dreptul interminabile, în cadrul cărora îmi comanda şi ea articole despre anumite persoane pe care nu le agrea. Am constatat că aşa procedează toţi şefii din mass-media locală, indiferent sex, vârstă sau orientare politică. Iar dacă nu scrie articolele pe care i le impun şefii, ziaristul se trezeşte şomer. Culmea e că şefii sunt înţeleşi între ei să nu îi mai angajeze pe cei care au părăsit o redacţie, jurnaliştii respectivi devenind astfel persona non grata în mass-media locală.
Sunt convins că întreaga redacţie Buletin de Carei, împreună cu comentatorii fideli şi cu limbaj de mahala, alături de o bună parte dintre liberalii careieni, m-ar vrea arestat, condamnat şi dacă se poate chiar ghilotinat. Şi asta până la sfârşitul lunii viitoare dacă se poate. Spre ghinionul lor, treburile nu decurg după cum şi-ar dori ei. Este vorba de o anchetă în plină desfăşurare. Consider că, în loc să mă eticheteze cu tot felul de epitete gen „şantajist” şi „traficant de influenţă”, ar fi mai bine să aştepte finalul anchetei pentru a vedea cine a încălcat legea şi în cel fel. De asemenea, nu cred că este normal să posteze la rubricile de comentarii tot felul de pariuri legate de ziua în care voi fi arestat preventiv. Alţi comentatori din gaşca liberală al echidistantului Buletin de Carei au ajuns să îmi prezică chiar o condamnare de doi ani cu suspendare. Să nici nu mai pomenesc de cei care îmi prevăd sfârşitul carierei jurnalistice, urmată de angajarea ca muncitor la vreo fabrică din zonă. Nu că ar fi o ruşine să munceşti. Însă nu mor caii când vor câinii!
Trecând peste aceste răutăţi ale Danielei Ciută şi ale comentatorilor săi de casă, nu pot să nu fac şi eu unele remarci de bun simţ. Dacă bine îmi aduc aminte, în perioada de glorie a USL-ului, soţul său Ilie Ciută defila cot la cot atât cu Mircea Govor cât şi cu Valer Marian. Buletin de Carei pur şi simplu îi ridica în slăvi pe amândoi. Cei care au uitat de aceste lucruri pot consulta arhiva online. Mi-a venit să râd azi noapte când am citit articolele respective. Atunci soţii Ciută nu au avut niciun fel de probleme legate de integritatea celor doi. De asemenea, Mircea Govor este acuzat de către DNA de folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Mai pe româneşte spus, este acuzat că şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a numi diverşi directori la Finanţe. Dacă bine îmi aduc aminte, cam în aceeaşi perioadă de glorie a USL-ului liberalul Adrian Bucureştean a fost numit director la ANIF Satu Mare, deşi nu prea îndeplinea condiţiile necesare. Probabil că nu degeaba dosarul i-a fost respins la prima tentativă de numire în funcţie. Dacă bine îmi amintesc, cam în aceeaşi perioadă a fost numit şi liberalul Gheorghe Pop în funcţia de director al Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială Alexandru, deşi nici el nu prea îndeplinea condiţiile necesare. Aş fi curios să aflu de la co-preşedintele PNL Carei cine a intervenit pe plan politic pentru numirea în funcţie a celor doi liberali, deşi nu prea îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a ocupa cele două posturi de director. Oare cel care a intervenit nu se face vinovat de folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite?
Nu mă aştept să primesc răspuns la aceste întrebări pe blogul familial Buletin de Carei. Cel puţin eu nu am pretenţia să stabilesc politica editorială a altor redacţii, cum ar fi cea deţinută de Daniela Ciută. Numai un om care nu e cu toate ţiglele pe casă poate să aibă astfel de pretenţii anormale. În orice caz, eu nu am avut niciodată pretenţia absurdă să controlez pana dreaptă sau mai puţin dreaptă a consacratei jurnaliste Daniela Ciută. În plus, eu n-am afirmat niciodată că atacurile îndreptate de ani de zile împotriva aceloraşi persoane din administraţia locală careiană, ba chiar a familiilor lor, ar putea fi interpretate ca şi şantaj. De asemenea, nu am afirmat niciodată că folosirea influenţei din mass-media extrem de locală pentru avantajarea carierei politice a unui membru de familie ar putea fi interpretată ca şi trafic de influenţă. Asta este treaba altora, care chiar se pricep la astfel de chestiuni.
În încheiere, aş mai vrea să anunţă că, după 14 ani şi jumătate, în care am urcat pe treptele ierarhice de la simplu jurnalist, la funcţia de redactor-şef şi apoi la cea de director, drumul meu şi cel al Gazetei de Nord-Vest s-au despărţit definitiv la începutul acestei luni. Au fost 14 ani şi jumătate în care am avut parte de multe experienţe frumoase, dar în care am fost târât şi în câteva lucruri mai puţin frumoase, de fapt chiar urâte. În perioada imediat următoare, voi continua proiectul „Opinie de Carei”, chiar dacă unora nu le convine modul în care se dezvoltă acest portal sau pot să-i spun chiar şi blog, ca să nu supăr pe nimeni. Este vorba de un proiect propriu, care nu este finanţat absolut deloc din bani publici, pentru liniştea mea, dar mai ales a altora, care nu mai pot de grija mea.
În rest, să auzim numai de bine!
Szasz Lorand


Lasă un răspuns