Elevii străini implicaţi în proiectul Erasmus “”Jeunes eco-entrepreneurs d’Europe”” au fost întâmpinaţi luni la Carei cu beigli cu mac şi nucă. Prin intermediul proiectului implementat de Liceul Teoretic, Careiul este gazda unor elevi şi profesori din Belgia, Franţa, Italia, Grecia şi Spania.

Elevii străini sunt cazaţi acum de elevii careieni, care au fost la rândul lor oaspeţi în străinătate. Elevii au fost întâmpinaţi de conducerea Liceului Teoretic. În scurt timp s-au apucat de lucru în cadrul proiectului având ca temă antrepenoriatul tinerilor europeni. Fiecare şcoală a întocmit un plan de afaceri propriu vizând înfiinţarea unei firme şi desfacerea produselor acesteia. Portofoliul firmei a trebuit îmbogăţit cu produse inovative şi ecologice. Acestea au fost activităţile de luni după-amiază. Italienii s-au axat pe reciclarea cojilor de portocale, din care s-ar putea prepara vin, cremă de tort şi altele. Francezii se gândesc să producă creme şi săpunuri din sare. Afecerea elevilor careieni s-a axat pe confecţionarea de obiecte decorative din lut, dar şi a unor accesorii precum genţi şi poşete prin reciclarea hârtiei de ziare şi reviste.
Elevii străini au efectuat o vizită la Primăria Carei. Mulţi dintre ei se află la prima vizită în ţara noastră. Aceştia s-au declarat plăcut surprinşi de cele văzute în Carei. Primarul Eugen Kovacs le-a cerut să promoveze în ţările lor imaginea Careiului. Ziua de luni s-a încheiat cu un spectacol de cântece franceze. S-au cântat şi cântece spaniole, greceşti şi altele, oaspeţii distrându-se de minune.
Marţi s-a trecut din nou la muncă. Elevii trebuie să creeze site-uri comerciale şi să demonstreze că produsele create de ei merită să intre pe piaţă. Dacă un produs se bucură de succes pe piaţă, vânzarea lui aduce şi profit. Până şi acest profit, deocamdată virtual, a fost oferit unei fundaţii din Franţa.

Obiectivul principal al proiectului Erasmus este studierea înființării unei microintreprinderi europene de către liceenii din Europa, aprofundarea procesului de înființare a site-urilor de internet comerciale si realizarea unui material didactic sub forma tutorialelor video. În acest sens elevii de liceu cuprinși în proiect vor face cercetări asupra eticii intreprinderilor, dezvoltării durabile, vor redacta o carte etică a antreprenoriatului tinerilor în Europa şi vor studia difuzarea produselor sau a serviciilor. La nivelul Liceului Teoretic Carei coordonatorul de proiect este profesoara Gabriela Menţiu.

Szasz Lorand