După cum era de aşteptat, co-preşedintele PNL Carei, consilierul Ilie Ciută, a refuzat să răspundă întrebărilor transmise de portalul Opinie de Carei. Demonstrând că cea mai bună apărare este eschiva, co-preşedintele Ilie Ciută condiţionează răspunsurile legate de conflictul de interese în care se află subordonatul său pe linie politică, Adrian Bucureştean, de publicarea unui drept la replică (lung şi extrem de plictisitor de altfel) transmis Opiniei de Carei în urma postării unui articol referitor la finanţarea din bani publici de care a beneficiat firma deţinută de soţii Ciută.

ciuta

Nu înţelegem ce legătură au una cu alta. Probabil că nici Ilie Ciută nu înţelege, dar îi trebuia un motiv pentru a se eschiva de la întrebările transmise de Opinie de Carei. Noi vorbim de mere şi el o tot ţine cu perele. Taman co-preşedintele Ilie Ciută, cel care a afirmat despre mine că nu sunt cu toate ţiglele pe casă în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, s-a găsit să facă acum apel la respect reciproc. Chiar are tupeu acest individ! În plus, nu am înţeles nici ce legătură are primarul şi secretara maghiară cu întrebările pe care i le-am adresat liderului de partid al cărui subordonat este implicat într-un scandal legat de conflictul de interese în care s-a aflat timp de aproape cinci ani. Cam atâta contează mass-media careiană şi cititorii din Carei în ochii lui Ilie Ciută, cel care le cerşeşte voturile din patru în patru ani şi apoi cică îi reprezintă în Consiliul Local. Cu o asemenea atitudine nu trebuie să-l mire faptul că imaginea PNL-ului este în cădere liberă în Carei. Oricum, fiecare pasăre pe limba ei piere! Era mai simplu dacă pur şi simplu recunoştea că nu are ce să răspundă.

Reproducem întrebările pe care le-am adresat co-preşedintelui PNL Carei, Ilie Ciută:
1. Cum se face că, deşi aţi monitorizat atât de atent contractele administraţiei locale cu PFA-urile (PFA Szasz E. Lorand, PFA Bâtea Ciprian Ilie, PFA Megyeri Tamas Robert de exemplu), aţi trecut cu vederea exact contractele încheiate de PFA-ul colegului şi subordonatului dvs. Adrian Bucureştean, în valoare totală de cel puţin 180.000 lei?
2. Ce măsuri veţi lua pe linie de partid împotriva lui Adrian Bucureştean?
3. Credeţi că ar trebui să demisioneze înainte să apară şi alte dezvăluiri legate de gheşefturile sale pe seama banului public, la care dvs. ţineţi atât de mult?
4. Cum vă veţi prezenta în faţa careienilor alături de Adrian Bucureştean? Nu vă este ruşine să vă afişaţi alături de el?
5. Cum puteţi să staţi la şedinţele de Consiliu Local având în dreapta un coleg condamnat penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în stânga un alt coleg acuzat de conflict de interese?
6. În lumina ultimelor dezvăluiri privind conflictul de interese în care subordonatul şi colegul dvs s-a aflat în ultimii cinci ani, nu vi se par penibile intervenţiile liberalilor care au pozat tot timpul în marii apărători ai legii şi ai banului public?
7. Cum credeţi că va afecta imaginea PNL Carei scandalul privind conflictul de interese în care se află Adrian Bucureştean, fostul candidat al partidului la Primăria Carei în 2012?
8. Aveţi atâta onoare încât să demisionaţi împreună cu colegul şi subordonatul dvs Adrian Bucureştean? Nu credeţi că PNL ar avea de câştigat de pe urma celor două demisii de onoare?

Reproducem în continuare răspunsul co-preşedintelui Ilie Ciută, aşa cum ne-a parvenit ieri, în ceas de seară:

In urma solicitării primite, vă transmit în continuare următoarele:
Pe căsuţa de mail de pe care aţi trimis setul de întrebări, am trimis în data de 7 octombrie un material spre publicare integrală, cu următorul text introductiv:
Vă trimit în continuare câteva rânduri spre publicare, cunoscând respectul pe care îl acordaţi normelor deontologiei profesionale şi bazându-mă pe promptitudinea dvs., de a le publica deîndată, pentru corecta informare a cititorilor dvs.
Singurul efort pe care trebuie să îl faceţi… e un simplu copy paste.
ing. Ilie Ciută
Nici până la această oră nu aţi publicat integral materialul ci doar secvenţe interpretate apoi distorsionat.
Inainte de a da curs setului de întrebări, vă rog să manifestaţi profesionalism în meseria pe care o practicaţi şi să nu vă eschivaţi de la a publica materialul trimis în forma originală. Nu puteţi avea pretentia să continuăm un dialog fără respect reciproc.
Nu numai că nu aţi publicat materialul trimis de mine dar nici măcar nu aţi reusit să îl cititi până la capăt ca să aflati că firma de producţie ABRA-COM Carei nu are nimic a face cu politica şi deci mail-urile care vin din această directie sunt şterse fără a fi citite, de secretara mea, de etnie maghiară.
Sunt obişnuit să îmi rezolv problemele politice în mod bărbătesc, fără intermediari. Deţin o căsuţă de mail personală, spre deosebire de primar, pe care o accesez constant. Eu nu vă trimit mail-uri pe adresa soţiei şi am pretenţia să procedaţi la fel.
Răspunsurile la întrebările solicitate sunt pregătite a fi trimise doar după ce veţi publica atât acest text cât şi primul, trimis pe data de 7 octombrie 2015, ca răspuns la articolul incriminator pe care l-aţi semnat. Depinde de promptitudinea de care puteţi da dovadă ca să aflati răspunsurile solicitate.

ing. Ilie Ciută
co-preşedinte PNL Carei

Opinie de Carei a încercat, în mod sincer, să afle unele răspunsuri de la co-preşedintele PNL Carei, Ilie Ciută, legate de scandalul declanşat în jurul lui Adrian Bucureştean, subordonatul său pe linie politică. Este pur şi simplu o chestiune de interes public. V-am prezentat răspunsul prin care liderul PNL se eschivează de la întrebări. Deşi era adresat Opiniei de Carei, acel drept la replică pe care îl invocă a fost publicat oricum pe blogul familial deţinut de soţia sa, Daniela Ciută, cea care pune virgula între subiect şi predicat. Orium, dreptul la replică nu se referea la fondul problemei şi, în plus, nu facem reclamă firmei deţinute de familia Ciută. În mod cert locuitorii municipiului Carei vor taxa la viitoarele alegeri locale atitudinea sfidătoare a co-preşedintelui Ilie Ciută, care a cam uitat că este o persoană publică. Sau îşi aduce aminte de statutul său doar când îi convine.
Szasz Lorand