Ziua Armatei Române, sărbătorită cu fast la Carei (Galerie foto)

Mii de persoane au participat la manifestările organizate la Carei de Ziua Armatei Române. La manifestări a fost prezent ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, comandaţi ai Armatei, secretarul de stat în MApN Gabriel Leş, consilierul de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, Ciprian Ardelean. Din partea oficialităţilor judeţene au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, senatorul Pataki Csaba, deputaţii Kereskenyi Gabor şi Erdei D. Istvan, primarul Careiului, Eugen Kovacs, consilieri judeţeni, consilieri locali careieni, şefi de instituţii deconcentrate. De asemenea, au mai fost prezenţi mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul şi alte feţe bisericeşti.

a1

Manifestările au debutat cu trecerea în revistă a efectivelor de militari de către ministrul Mircea Duşa, urmată de intonarea Imnului de Stat, acompaniat de naistului Nicolae Voiculeț. Militarii grupului INVICTUS România au finalizat ultima etapă a „Ştafetei Veteranilor”, după ce au parcurs un traseu lung de peste 1.000 km. Aceştia au predat drapelul generalului Mitru, veteran de război, care apoi l-a înmânat primarului Eugen Kovacs. „Vă rog să cinstiți și să prețuiți Drapelul Sfânt al României, sub care am luptat acum 71 de ani pentru eliberarea Careiului!”, i-a spus veteranul de război primarului Kovacs.
Un parastas de pomenire a eroilor a fost oficiat de către mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, alături de episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. „Pentru eroii care stau la temelia acestei ţări ne-am rugat noi astăzi”, a arătat ÎPS Andrei Andreicuţ la finalul ceremonialului religios.
Au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, Guvernului României, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Ministerului Apărării Naţionale, Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Prefecturii Satu Mare, Prefecturii Argeş, Consiliului Judeţean Satu Mare, Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei Carei, Judecătoriei Carei, SRI Satu Mare, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, Academiei Române, Societăţii Avrama Iancu. De asemenea, au mai depus coroane delegaţiile PSD, UNPR, ALDE, PNL, UDMR ŞI PMP.
Ceremoniile au continuat cu depunerea jurământului militar de către cei 245 de studenţi din anul I al Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, cei mai tineri soldaţi ai Armatei Române. A fost cel mai emoționant moment trăit în ultimii ani de cei care au participat la aceste manifestări. Din piepturile lor, un singur glas, cu multă iubire față de țară, cu dăruire s-a auzit un impresionant jurământ sacru. Reprezentanta studenților, Sorina Potcovaru, a dat citire unui mesaj emoţionant către colegii săi care tocmai depuseseră jurământul.


În discursul său, ministrul Mircea Duşa a prezentat sacrificiul adus de Armata Română în cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi, a accentuat faptul că este pentru prima oară când se depune un jurământ de credinţă cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Armatei pe ultima brazdă de pămând românesc eliberată în cel de-al Doilea Război Mondial. Ministrul Duşa a lăudat rezultatele obţinute de soldaţii români angajaţi în misiuni de menţinere a păcii sau de luptă împotriva terorismului pe teatrele de operaţiuni din întreaga lume. Apoi, ministrul Duşa i-a acordat naistului Nicolae Voiculeţ „Emblema de onoare a Armatei Române”.
În deschiderea paradei militare, cel mai aşteptat eveniment al zilei, trei parașutiști din trupele de operaţiuni speciale au aterizat în mijlocul mulțimii cu mare dibăcie și cu o mare precizie. Cei peste o mie de soldaţi au defilat pe ritmurile fanfarei militare şi în aplauzele miilor de cetăţeni.
În parcul castelului Karolyi au avut loc demonstraţii de luptă, dar şi o prezentare a echipamentelor de luptă din dotarea Armatei Române. Copiii, dar şi adulţii, au avut ocazia să pună mâna pe armele militarilor şi să urce în autospecialele lor.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert susţinut de naistul Nicolae Voiculeţ împreună cu formaţia de muzica reprezentativă a Armatei, în sala de spectacole a Palatului Karolyi.


Lasă un răspuns