Preşedintele ATOP, Pinter Jozsef: În Carei se consumă ocazional droguri uşoare

Problema consumului de droguri la nivelul întregului judeţ a intrat în antenţia Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP). Potrivit informaţiilor furnizate de organele abilitate, în municipiul Carei se consumă droguri uşoare, gen cannabis şi etnobotanice, însă numai ocazional, ne-a declarat preşedintele ATOP Satu Mare, Pinter Jozsef. Deocamdată, în Carei nu s-au înregistrat cazuri de dependenţă care să fie aduse la cunoştinţa ATOP.

pinter
Preşedintele ATOP Satu Mare, Pinter Jozsef

Opinie de Carei continuă seria de articole privind dimensiunea consumului de droguri în Carei. De această dată a stat de vorbă cu preşedintele Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP), Pinter Jozsef. După cum am aflat, consumul de droguri la nivelul întregului judeţ Satu Mare se află permanent în atenţia ATOP. Potrivit informaţiilor furnizate de Poliţie, în special de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, la nivelul judeţului Satu Mare există consum de droguri, însă fenomenul nu are o amploare prea mare, comparativ cu alte zone ale ţării.
L-am chestionat pe preşedintele ATOP despre datele privind consumul de droguri la nivelul Careiului. Pinter Jozsef a confirmat că ATOP deţine informaţii privind existenţa consumului de droguri în localitatea noastră. În Carei se consumă doar droguri uşoare, cum este cannabisul sau etnobotanicele şi doar ocazional. De altfel, organele abilitate au şi destructurat anul o trecut o grupare din Carei ce distribuia cannabis în zonă. Cea mai mare a parte a drogurilor provin din străinătate, în special din Ungaria. Unii tineri au ajuns să combine diverse medicamente cu alcool pentru a obţine stări halucinogene.
Consumatorii sunt tineri care vor să încerce senzaţii tari mai ales la sfârşit de săptămână, la diverse chefuri. De cele mai multe ori o fac doar din teribilism. La nivelul Careiului au existat cazuri de tineri care au ajuns în stare gravă la secţia de Urgenţe a Spitalului Municipal în urma consumului de droguri. Deşi era evident din ce motiv au ajuns la Urgenţe, aproape toţi cei în cauză au refuzat să recunoască faptul că se drogaseră. La nivelul municipiului Carei nu s-au semnalat cazuri de dependenţă de droguri, a accentuat preşedintele ATOP, careianul Pinter Jozsef.
Lăsând în sarcina Poliţiei depistarea dealerilor de droguri, ATOP Satu Mare a decis să sprijine activitatea de prevenţie, derulată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA). ATOP sprijină experţii centrului să ajungă în cât mai multe şcoli şi licee din întregul judeţ, nu doar în cele din municipiul Satu Mare, pentru a le prezenta elevilor care sunt riscurile ce decurg din consumul de droguri. De asemenea, ATOP sprijină iniţiativa experţilor CPECA de a organiza întâlniri cu părinţii elevilor pentru a-i informa cu privire la modificările de comportament ale copiilor care consumă droguri. Astfel, părinţii vor putea să-şi dea seama mult mai repede dacă copilul lor a luat-o pe căi greşite.
ATOP încearcă să găsească o soluţie pentru mutarea sediului CPECA din Palatul Administrativ într-un spaţiu separat. Numeroşi consumatori de droguri dispuşi să apeleze la sprijinul specialiştilor CPECA sunt intimidaţi de faptul că intră într-o clădire atât de aglomerată, că sunt întrebaţi la poartă unde vor să meargă sau că există riscul să fie văzuţi de cunoscuţi. Din aceste motive, mulţi dintre ei fac cale întoarsă. Dacă CPECA ar funcţiona într-un spaţiu separat, probabil că numărul consumatorilor care ar apela la consiliere ar fi mai mare, este de părere Pinter Jozsef.
ATOP Satu Mare, beneficiind de sprijinul Poliţiei, al Protecţiei Consumatorilor şi al unor primării, a reuşit să obţină o victorie importantă împotriva consumului de droguri în urmă cu câţiva ani, când s-au închis toate magazinele de etnobotanice de pe raza judeţului nostru, a declarat Pinter Jozsef. Din păcate, chiar dacă magazinele s-au închis, tinerii îşi pot cumpăra la fel de uşor etnobotanice de pe internet.