Consacrata jurnalistă Daniela Ciută s-a făcut de tot râsul, demonstrând că habar nu are de gramatica limbii române, deşi ocupă funcţia de preşedinte al Depărţământului ASTRA Carei. Într-o replică la adresa Opiniei de Carei, consacrata jurnalistă a pus de trei ori virgula între subiect şi predicat, greşeală gramaticală elementară, pe care nu o face nici măcar un elev de clasa a II-a.

Cititorii din Bacău nu s-au evaporat din statisticile trafic.ro
Cititorii din Bacău nu s-au evaporat din statisticile trafic.ro

Consacrata jurnalistă Daniela Ciută a demonstrat că habar n-are de gramatica limbii române. Într-un articol intitulat “Finul primarului Kovacs, cu contract semnat cu primăria Carei şi pentru corectură, “sperie” cititorii din Bacău ai Buletin de Carei”, cea mare jurnalistă careiană a tuturor timpurilor pune de trei ori virgula între subiect şi predicat. “Finul primarului Kovacs, a  încheiat cu Primăria Carei, un Contract de prestări servicii”, scrie consacrata jurnalistă. Îi atragem atenţia că după “finul primarului Kovacs”, adică subiectul, nu trebuia să pună virgulă, căci urmează predicatul a încheiat. Aceeaşi greşeală flagrantă o face şi în expresia “Activitatea jurnalistică pusă în favoarea naşului chiar cu preţul abdicării de la orice principii, este continuată în  nota specifică acestui personaj”, virgula aceea de după cuvântul “principii” este pusă din nou aiurea. Subiectul este “activitatea jurnalistică pusă în favoarea naşului chiar cu preţul abdicării de la orice principii”, iar predicatul îl constituie verbul “este”. Ar fi sunat altfel dacă ar fi pus o virgulă înaintea cuvântului “chiar”. Se vede treaba că nu numai Primăria are nevoie de corectori, ci şi consacrata jurnalistă Daniela Ciută.

Virgula între subiect şi predicat a devenit o adevărată obsesie pentru preşedintele ASTRA Carei
Virgula între subiect şi predicat a devenit o adevărată obsesie pentru preşedintele ASTRA Carei

Trecând peste greşelile gramaticale, Daniela Ciută demonstrează că nu poate fi de acord nici măcar cu ea însăşi. Până acum m-a tot atacat din cauza acelui contract. Chiar soţul distinsei jurnaliste a ridicat problema contractului într-o şedinţă a Consiliului Local, afirmând clar şi răspicat că nu am toate ţiglele pe casă. O jignire peste care am trecut, întrucât de la Ilie Ciută nu mă aşteptam la altceva. Acum, că am reziliat contractul, tot Daniela Ciută este cea revoltată. Am reziliat acel contract, perfect legal de altfel, pentru a nu da apă la moară familiei Ciută. Am colaborat de la începutul anului cu cei care întreţin pagina de Facebook a Primăriei Carei şi o voi face în continuare în mod gratuit. N-am încasat niciun leu pentru munca mea, realizată în scopul informării cetăţenilor municipiului, şi nu o voi face nici în continuare. Spre deosebire de alţii, care iau în jur de 100 de euro pe lună pentru rolul de Gică Contra.
Pe această cale, îi solicit în mod public  atât consilierului Ilie Ciută cât şi consacratei jurnaliste Daniela Ciută, atât de grijulii când vine problema de PFA-uri, mai ales când este vorba de al meu, să se intereseze ce fel de afaceri a făcut cu şcolile din subordinea administraţiei locale careiene un consilier local fost şi actual liberal. Îi mai dau un indiciu preţios: este vorba de filtre de apă la peste o mie de euro bucata, în jur de zece la număr, dacă bine ştiu. Sper să intervină amândoi la fel de prompt cum au făcut-o şi în cazul PFA-ului meu.

Virgula între subiect şi predicat a devenit o adevărată obsesie pentru preşedintele ASTRA Carei
Virgula între subiect şi predicat a devenit o adevărată obsesie pentru preşedintele ASTRA Carei

În acelaşi articol insistă pe faptul că sunt finul primarului Eugen Kovacs. Nu mi-e ruşine de acest lucru. Nu am încălcat legea cu absolut nimic în această privinţă. Toată lumea îşi poate alege orice naş îşi doreşte. În schimb, mi-ar fi ruşine să ies în oraş dacă aş avea nişte naşi ca şi Ilie şi Daniela Ciută. Asta e părerea mea personală.
De asemenea, insistă pe faptul că sunt angajat la un cotidian judeţean care are contract de publicitate cu Primăria Carei. Suma pe care o vehiculează este mult mărită, dar m-am obişnuit cu astfel de dezinformări. La acest cotidian judeţean, de fapt cel mai vechi din judeţul Satu Mare, pe numele său Gazeta de Nord-Vest, ocup funcţia de director. Conform fişei postului am atribuţii pe linie editorială, nicidecum comercială. Sunt doar un angajat la ziarului şi nu deţin acţiuni sau părţi sociale ale societăţii editoare. De altfel, niciunul dintre acele contracte de publicitate nu sunt semnate de mine. Aşa că nu văd motivul pentru care cel mai vechi cotidian din acest judeţ nu ar avea voie să aibă contracte de publicitate cu Primăria Carei, cum au de altfel şi alte organe de presă din Satu Mare, doar pentru că soţilor Ilie şi Daniela Ciută nu le convine acest lucru. La fel cum nu văd de ce un PFA nu ar putea avea contracte cu Primăria Carei doar pentru simplu fapt că lor nu le convine. Până şi unul dintre consilierii locali liberali cei mai apropiaţi de Ilie Ciută a avut contracte cu unităţile şcolare cărora le votează bugetul, iar familia Ciută n-a sughiţat absolut deloc.

buletin2
Virgula între subiect şi predicat a devenit o adevărată obsesie pentru preşedintele ASTRA Carei

În încheiere, dacă tot a reuşit să ajungă pe trafic.ro, o rugăm pe distinsa jurnalistă careiană să nu afişeze statistica zilnică, ci pe cea anuală. O găseşte în colţul din dreapta sus, acolo un scrie “13.10.2015-13.10.2015”. Dacă ar afişa statisticile “01.10.2014 – 01.10.2015” ar putea observa că cititorii din Bacău nu s-au evaporat deloc, ci continuă să fie mai numeroşi decât cei din Carei. Apropo, de cumpărarea de click-uri am auzit şi noi, chiar ni s-au oferit astfel de servicii de creştere artificială a numărului de cititori, însă am refuzat să utilizăm metode de acest gen. Portalul Opinie de Carei vrea să fie citit în primul rând de careieni, apoi de bucureşteni, băcăuani, clujeni, bănăţeni, moldoveni, olteni şi chiar dobrogeni.

P.S. Dacă ar durea prostia, o mare parte a presei consacrate ar sta mereu la pat!