Opinie de Carei începe dezbaterea privind consumul de droguri la nivelul municipiului, publicând un scurt istoric al celor mai imnportante capturi de stupefiante realizate de poliţişti în zonă în ultimii ani. Potrivit acestora, canabisul pare să fie preferat de consumatorii de droguri din zona Careiului. Nu trebuiesc însă omise nici etnobotanicele, care pot fi comandate extrem de uşor de pe internet şi livrate chiar în poarta casei prin intermediul firmelor de curierat rapid.
La mijlocul anilor 2000, un petreştean a fost prins cu o cantitate foarte mare de heroină. Poliţiştii de frontieră l-au suprins în parcarea de la limita judeţelor Satu Mare şi Bihor în timp ce prelua drogurile de alte alte persoane. Captura a făcut senzaţie la vremea respectivă. Traficantul de droguri a fost condamnat la şase ani de închisoare de către Tribunalul Bihor, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind dat în urmărire internaţională.
Un tânăr din Foieni a fost prins în flagrant în octombrie 2011 în timp ce vindea 90 de grame de canabis unui poliţist maramureşan sub acoperire. La percheziţia domiciliară au fost găsite 270 de grame de canabis. De asemenea, pe raza localităţii Foieni a fost identificată şi o cultură ilicită de canabis, întinsă pe o suprafaţă de opt ari de teren.
Poliţiştii au descoperit în mai 2014 trecut o cultură de canabis în Oar, în urma unei percheziţii efectuate la domiciliul unui sătmărean prins în flagrant în timp ce încerca să plaseze valută falsă. Cultura de cânepă indiană era amenajată într-un mod profesionist, într-o anexă perfect izolată. Anexa respectivă era extrem de bine dotată din punct de vedere tehnic, astfel încât să fie asigurate condiţii optime de lumină, temperatură şi umiditate pentru cultura de canabis care creştea în ghivece special amenajate. Seminţele de canabis fuseseră procurate din Italia.
În septembrie 2014, procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracțională specializată în traficul internațional de droguri de risc, pe ruta Italia – România. Din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că gruparea e formată din 17 membri, majoritatea lor din Carei, între care se află şi un bărbat cu dublă cetăţenie – germană şi italiană, suspectat de aducerea drogurilor din Italia în România. În urma perchezițiilor au fost ridicate 10 grame canabis,15 grame haşiş, 159 de plicuri cu pulbere albă, 1.010 grame pulbere albă, o râşniţă, două pipe, două cântare, un pistol, un laptop, 2 HDD, 18 telefoane mobile, 20 cartele telefonice şi diferite sume de bani. La domiciliul liderului reţelei au fost identificate şi două culturi de canabis (una indoor și una outdoor) conținând nouă plante de canabis. Patru dintre membrii grupării au fost arestaţi, iar ceilalţi 13 au fost cercetaţi în stare de libertate. Membrii grupării ce acţiona în zona Careiului au fost trimişi în judecată, procesul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.
În luna aprilie a ascestui an, doi elevi de liceu au fost găsiţi leşinaţi în faţa unui restaurant după ce au consumat etnobotanice pe care le achiziţionaseră din Ungaria. Elevii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Cercetările au fost preluate de DIICOT.
Opinie de Carei a decis să nu publice numele persoanelor implicate în acest cazuri. Oricum, identităţile lor au fost dezvăluite publicului în momentul în care au fost prinşi. Unii dintre ei au fost condamnaţi, alţii aşteaptă încă să îşi primească pedeapsa. Însă cu toţii trebuie să primească o şansă pentru reabilitare.
